Etnoroman ”Fata cu cobza”

Lansez prima carte de gen Etnoroman – ”Fata cu cobza”

Fata cu cobza nu este doar un proiect muzical, ci unul folcloric complex prin care eu, Stela Botez, intenționez să povestesc mai multe publicului. De această dată, o fac printr-o carte, Etnoroman ”Fata cu cobza”. Etnoromanul deja poate fi procurat în rețelele LibrariusCărturești ChișinăuBookstoreAmazon etc.

Cartea ce va fi lansată de Dragobete, aduce cu sine o notă de dragoste și folclor în literatura autohtonă. Etnoromanul ”Fata cu cobza” este despre oamenii din josul țării, pentru ei, dar și pentru cititorii care preferă să se delecteze cu istorii inedite de dragoste. Iubirea persistă, atât cea patriotică, cea pentru oamenii țării noatre, cât și cea care provoacă fluturi în stomac. Personajele și povestea lor de dragoste sunt rodul imaginației mele, într-un cadru rustic și autentic, care chiar a existat și există în continuare în satul Pleșeni, raionul Cantemir. Cine știe? Poate că există și Ion cu Ioana. Cert este că prin intermediul acestei scrieri, vreau ca cei doi să se regăsească.

B80P8914

”Fata cu cobza” poate fi numită o carte educativă prin care ies în evidență aspectele istorice, etnografice și cele ale dragostei cu sentimente pure de iubire. Datele istorice, etnologice și etnografice sunt cercetare proprie despre subzona de sud a zonei Moldovei, Ținutul Codrii Tigheciului cu toate particularitățile sale. De exemplu, despre istorie și costum popular deja am scris articole aici pe blog, iar în carte informația este desfășurată. Această lucrare se vrea citită de către tinerii pasionați de lectură. Se citește ușor, dar în același timp îmbogățește cunoștințele. Captivantă și luminoasă cartea poate fi transmisă din generație în generație, materialul din ea fiind artistico-științific.

B80P8919

Fragmente din etnoroman:

” Deconectare. Asta își dorea tot mai mult în ultima perioa­dă, una plină cu evenimente. Zâmbet fals pe care trebuia să-l schițeze pentru că așa era specificul job-ului său. O perioadă agitată în care totul pare greu și insuportabil de enervant, încât ceea ce numea pasiune transformată în sensul vieții acum era o greutate pe suflet, nervi și trup. Se adunase oboseala în oase și Ioana dădea ultimele puteri ca să pară aceeași fată energică, așa cum o vedea lumea. „De unde iei atâta forță să reușești peste tot, să faci atâtea lucruri? Ce mănânci? Mai poți?” Mai putea… să joace. Să joace ca o actriță profesionistă care ascunde impecabil adevărul firii sale, intrând perfect în pielea personajului său. Să joace rolul vieții sale. Să joace în teatrul pe care singură l-a construit în timp…”

B80P8922

” Pentru a afla de unde a venit fata frumoasă, trebuie să vadă încotro se întoarce. Decide că trebuie să meargă înapoi la iaz pentru ca să o pândească și să urmărească unde va pleca. Își schimbă traiectoria de drum și aleargă înapoi spre iaz. Era încă acolo, tot culcată pe spate cu ochii închiși, nemișca­tă. Se furișează printre trestiile de stuf înalte și înflorite, numai bune pentru a-l ascunde. Stă așa până când ea se ridică ușor, aruncă în apă câteva pietricele și apoi urmărește cercurile apei ce vin spre ea. Mai meditează nemișcată și tocmai peste vreo jumătate de oră pleacă spre grădinile gospodarilor, pășind agale pe cărărușa bătătorită. El obosise să stea așa nemișcat doar ca să o urmărească, dar inima i se zbătea tot mai tare în piept și se gândea că merită efortul pentru a-și satisface curiozitatea despre frumoasa necunoscută. Se ridică după ea…”

B80P8909

” – Știam că o să-ți placă vesela tradițională.
– De unde atâta bogăție? Nu pot să cred cât de frumoase sunt! Astea nu prea se mai găsesc, iar cele care se produc acum sunt diferite datorită tehnologiilor noi prin care sunt realizate și desenate. Nici ornamentele astăzi nu mai sunt ca alea de cândva. Wau!
– Este colecția bunicii mele. Ea la fel e împătimită de folclor. A avut cândva și o ie foarte veche și valoroasă, dar care i-a fost furată din casă și de atunci a decis că ține ascunse aceste lucruri tradiționale aici în pod. Hoții nu prea urcă în pod, probabil.
– Este frumos aici și foarte cald.
– Vrei să deschid ușa podului?
– Nu, că o să intre țânțarii la lumină și o să ne vadă vecinii.
– Nu e voie să ne vadă vecinii…”

B80P8966

” – Este o simplă coincidență faptul că ne-am întâlnit și povestea asta aici va rămâne.
– Nu există coincidențe în viață. Cele mai banale lucruri sunt parte dintr-un context mult mai mare și servesc unui scop anu­me. Asta înseamnă magia Domnului. Viața e cu urcușuri și coborâșuri, cu momente dificile și mai ușoare. Dar toate aceste detalii sunt importante și valoroase. Destinul te însoțește me­reu în călătoria ta și îți dă, îți arată, îți luminează. Fiecare om întâlnit are o semnificație și ne învață lecții de viață. Unii oa­meni rămân pentru totdeauna, alții nu, dar toți au un rost. De unde știi tu ce rost are Ion în viața ta acum și pe cât timp va fi prezent? De ce i-ai oferit cămașa populară? – Pentru ca să o poarte, îi stă foarte bine cu ea și lui îi place. Mi-a zis că este al doilea cel mai frumos cadou primit vreodată.
– Și care este primul cadou?…”

B80P8949

” Nu înțelegea ce se întâmplă.
– Felicitări, sunteți deosebită în aceste lucrări!
– Adică? La ce vă referiți? se arată mirată Fata cu cobza.
– Am decis că vreau să cumpăr tabloul în care dumneavoas­tră stați pe malul iazului. Este minunat peisajul!
Ceva nu era în regulă, se gândi, apoi lăsă de pe ea cobza și înaintă spre mijlocul galeriei pentru a vedea tablourile. Nu-i venea să creadă ochilor. Toate peisajele erau rupte din satul ei de baștină, iar fata care se regăsea în câteva lucrări…”

B80P8981

Etnoromanul a trecut prin redactarea minuțioasă a lui Guzun Igor, iar coperțile inedite sunt realizate de Corneliu Comendant cu un detaliu foarte important din partea lui Vasile Botnaru. Mulțumesc pentru aceste fotografii reprezentative lui Petrucio de la iStudio.md

Lansarea etnoromanului a avut loc:
– pe 24 februarie 2020, la ora 17:30, la Teatrul Poetic Alexei Mateevici de pe str. Alexei Șciusev 93, Chișinău.
– pe 27 februarie 2020, la ora 19:00, la Old Town Bar & Prosciutteria de pe str. Republicii 7, Cluj Napoca.

Etnoromanul deja poate fi procurat în rețelele LibrariusCărturești ChișinăuBookstoreAmazon etc.

B80P8912
B80P8924
B80P8935
B80P8938
B80P8954
B80P8971
B80P8977
B80P8988
B80P9050
B80P9059

Cum a fost la lansarea cărții Etnoroman ”Fata cu cobza”

Lansarea Etnoromanului ”Fata cu cobza” a avut loc oficial de Dragobete, pe 24 februarie 2020 la Chișinău. Din intenția de a mă întâlni personal cu cititorii, din dorința de a ne cunoaște, din pofta de a le cânta folclor din repertoriul Fata cu cobza, am ocazia să merg cu cartea în mai multe orașe pentru a o prezenta. Așadar, în acest articol vă prezint reportaje foto de la evenimentele de prezentare a cărții Etnoroman ”Fata cu cobza”.

La Chișinău a fost emoționant, frumos, palpitat și chiar dacă stresant pe alocuri, totuși memorabil! M-am încărcat de energia oamenilor dragi sufletului meu care au venit la eveniment. Au fost și mulți oameni pe care nu m-am așteptat să-i văd și asta mi-a dat un plus de emoție frumoasă! Am avut nevoie de câteva zile ca să-mi revin din visul împlinit! Mulțumesc Teatrului Poetic Alexei Mateevici pentru găzduire și fotografilor Nata Eftene și Petrucio de la iStudio.md pentru fotografii frumoase. Totodată mulțumesc și reporterilor și operatorilor video care au venit și au realizat frumoase reportaje video pentru stiripozitive.eu, și pentru emisiunile ”Matinalii” de la TVR Moldova, ”O seară perfectă” de la PRO TV și ”Fii tânăr” de la Moldova 1.

Fotografii de Petrucio / istudio.md

Fotografii de Nata Eftene

La scurt timp după Dragobete, pe 27 februarie am lansat etnoromanul la Cluj. Aici vreau să transmit un mare mulțumesc fetelor Felicia Cotoman și Oxana Dvornic care au organizat totul ca la carte. Am petrecut fără să observăm cum s-a scurs  timpul, 2 ore cu basarbenii și clujenii care erau însetați nu doar de o carte nouă, ci și de muzică folclorică de acasă. La evenimentul găzduit de Old Town Bar & Prosciutteria au venit și fetele de la Urban Mirror care au realizat semne de carte cu cobza pictată pe hârtie reciclată.

Fotografii de Oxana Dvornic 

Am pregătit și un videoclip despre lansarea cărții la Chișinău și Cluj:

Etnoromanul ”Fata cu cobza” în Top cele mai citite 10 cărți editate în 2019

Din peste 200 de cărți editate în 2019, etnoromanul meu “Fata cu cobza” a reușit să ajungă la atâta lume, încât să fie printre cele mai citite 10 cărți ale anului! Mulțumesc mult Biblioteca Naţională a Republicii Moldova / National Library of Moldova pentru că susțineți autorii autohtoni și tinerii debutanți în literatură, precum sunt eu! Mulțumesc cititorilor mei pentru că ați votat cartea asta scrisă cu multă pasiune!