Fashion Popular

 

Sunt pasionată de costumele populare și odată cu intrarea în modă a stilului popular combinat cu modern, m-am îndrăgostit de originalitatea stilului vestimentar care ne deosebește pe noi ca neam. Acest stil de a îmbina hainele tradiționale cu cele moderne mă reprezintă și am decis să-l promovez cât mai mult prin activitatea mea artistică, dar și în viața de zi cu zi. M-am gândit că este potrivit să se numească Fashion Popular, iar în acest articol voi publica exemple de ținute din care voi, dragi cititoare fashioniste, vă puteți inspira.

19 iunie 2020. După mine acastă ținută este în stilul #fiipopular pentru că broderia de flori de pe cămașa crotită după modelul iei, brățara tradițională meșterită manual, cadrul natural rustic de podgorie de vie, face să pot îmbina tradiționalul cu modernul, așa cum îmi place mie să o fac.
Fotografii de Roman Melintii

20 mai 2020.  O idee de ținută în stil #fiipopular este cea din colajul de imagini de mai jos. Am găsit o astfel de minunăție de bluză în magazinul Stradivarius, preferatul meu din Moll. Este o bluză de pânză subțire cu elemente etno brodate și cu forma mânecilor bufate precum este la cămașa tradițională de Maramureș, iar ciucurii colorați o fac să fie chiar de acolo. Am ales să asortez această bluză de tip ie de Maramureș, cu pantaloni din piele verzi cu talie înaltă Stradivarius și papuci orange Cristina, astfel încât am păstrat cromatica. Centura pe care am prins-o la mijloc este la fel brodată cu ornamente tradiționale în culoare orange. Cu această ținută primăvara mea a prins culoare pe lângă imensul verde armonios al naturii din Chișinău.
Fotografii de Nicoleta Bulat

28 august 2019. Diminețile sunt răcoroase, curând va cădea și bruma, dar până atunci soarele încă strălucește și vom avea zile călduroase de septembrie care ne voi face să avem senzația că este încă vară. Ce poate fi mai frumos decât plimbarea de seară prin parc? Este o ocazie în plus de a ne bucura încă puțin de temperaturile care ne oferă posibilitatea să mai îmbrăcăm o bluziță subțire, pantaloni scurți, fustițe, rochițe, sandale sau ghetuțe. În acest punct al articolului fashion popular fotografic, o să aduc în atenția cititorilor o ținută populară pentru plimbările în parc sau în oraș, o ținută care te face să te simți liberă. Am îmbrăcat o bluziță de dantelă albă transparentă și sexi, cu mânecile 3 sferturi, de forma iei tradiționale românești. Pantalonii scurți de culoare negru sunt confecționați din aplicație de broderie pe stofă de mătase. Ca și accesoriu, am ales choker popular de la autenticart, negru cu broderie de culoare verde, iar banii, cheile și telefonul le-am purtat în plicul de lână țesut la război cu stative de către meșterul popular Ecaterina Popescu. Mi-am luat sandalele în picioare și am pornit în parcul Valea Morilor pentru a mă relaxa plimbându-mă și ascultând muzica populară preferată. Așa fashion poate fi o ținută casual cu elemente tradiționale. Foto de iStudio.md

26 iulie 2019. Era iarnă, ger și zăpadă până la genunchi atunci când am pornit într-o călătorie spre țara de sus, mai exact, spre Bucovina. Aveam filmări în apropiere de Suceava și nu puteam să nu trec și pe la Mănăstirea Voroneț. Acolo am găsit multă lume ascunsă prin cabane rustice, la gura focului din sobă sau cămin. Cu toate astea și spre mirarea mea, dar mai mult spre marea mea bucurie, vreo 3 din cele peste 15 tarabe și căsuțe de lemn din piața de artizănat de pe teritoriul mănăstirii, lucrau și aveau spre vânzare tot felul de lucruri tradiționale după care mă topesc! Ii, veselă din lut și lemn, covorașe, lăicere, căciuli, brâie de lână, cojoace, mii de suveniruri, toatea astea mi-au bucurat ochii. Pe lângă cele vreo 5 ii și 3 brâie pe care le-am cumpărat, m-a cucerit o traistă de lână groasă, autentică și frumoasă. Cromatica de bej cu rușul și negrul ornalentului, mi-a amintit de o pereche de sandale marca Zorile pe care le port vara. Ai zice că sunt un set, încălțăminte cu accesoriu. Cu siguranță că designerii de la Zorile s-au inspirat din folclor atunci când au creat sandalele cu împletitura de fire roșii și negre. Fără să stau mult pe gânduri am achiziționat traista de Bucovina cu doar 30 de roni. Astăzi o port cu mândrie nu doar iarna, ci și vara, combinând-o perfect cu sandalele mele tradiționale, pentru că ador să adaug nuanță de folclor vieții moderne pe care o avem zi de zi. Foto de iStudio.md

6 iunie 2019. E vară, e cald, e luna lui iunie sau Cireșar, cum i se mai zice popular. Avem parte de natură verde, mult soare și flori. Florile sunt peste tot, pe stradă, în ghiveciuri, în grădini, și pe haine. Anul acesta se poartă multe flori și toate colorate. Se poartă broderiile florale, iar prin magazine găsești tot mai multe haine casual cu imprimeuri de  flori. E tot mai ușor să te îmbraci în stil popular și asta mă bucură enorm. Ținuta pe care am ales să ți-o prezint mai jos este una de vară, cu multă căldură și naturalețe. Iată un exemplu de cămașă tip ie de mătase albă cu un bogat ornament floral brodat pe partea de sus din față și spate a cămășii  în loc de platcă, și ornamentată și pe partea de sus a mânecilor în loc de altiță. Mânecile trei sferturi sunt adunate strâns precum o ie, iar la spate există acei puișori ce conferă volum spre partea de jos a cămășii. Am asortat-o cu pantaloni de un galben precum soarele, cu ghete albe și poșeta mea din broboada bunicii. Sper că te va inspira ținuta mea și vei alege și tu să te îmbraci în stil popular. O vară frumoasă, veselă și colorată să ai! Fotografii de Alexandru Moisei.

5 mai 2019. Acum când natura e tocmai de un verde proaspăt atât la miros, cât și la culoare, sunt tot mai bune plimbările seara, când se lasă răcoarea să potolească căldura din timpul zilei. Eu ador să mă plimb seara în parc, să admir apusul și să simt adierea rece a vântului. Pentru o astfel de activitate relaxantă, aleg de obicei să mă îmbrac lejer. De data aceasta am puat pantalonii mei verzi cu mocasini negri cu alb. Trenciul meu alb și subțire a fost pe post de tunică, iar ca accesoriu am luat poșeta populară. Da, ea este cea pe care vreau să o arăt acum. Poșeta albă micuță confecționată din stofa cu imprimeul de pe broboada bunicii de cândva, cu o bretea albă și lungă care se reglează după cum este comod de purtat pe umăr și care se închide cu un fermoar alb finuț. În ea încape perfect portofelul, telefonul și rujul. Ce mai trebuie pentru o plimbare perfectă! Am cumpărat-o de la un târg de artizănat din zona Bistrița Năsăud, România și am dat pe ea cum 30 de roni . Fotografii de istudio.md

7 aprilie 2019. Am zile în care simt nevoia de să mă transform într-o fată dură, puternică și bărbătoasă. Asta pentru că așa e viața uneori, te pune cu fața la zid. Bine, nu chiar atât de rău, dar totuși, mie îmi place stilul rock chic de vestimentație, deseori îl abordez și ador culoarea negru, piele, cuie, șireturi etc. Se spune că vestimentația reprezintă starea de spirit a omului și sufletul său. Ei bine, dacă eu, spre exemplu, mă simt bine într-o geacă de piele și în același timp iubesc la nebunie costumul popular și broderia, atunci ce să fac? Cum să le îmbin? Foarte simplu! Spre fericirea mea, la modă sunt hainele casual cu broderii. Multe broderii, unde mă întorc dau de broderii. Ce tare! Pentru mine e perfectă descoperirea pe care am făcut-o în magazinul Davimi Boutique din Chișinău, acolo unde sunt o mulțime de haine tare faine brodate! Astfel, în acest articol îți prezint noua mea geacă de piele brodată, adică populară. Și bine-nțeles că am ales ca și celalte piese vestimentare să corespundă: cămașă casual alb-negru, pantaloni de stofă și piele negri și papuci sport alb-negru la platforme. Inspiră-te! Merci iStudio.md pentru fotografii și Lucia Macarov pentru make-up.

6 aprilie 2019. Primăvara este renașterea vieții și a componentelor vitale: Pământ, Apă, Foc! Vă prezent un proiect fotografic inedit marca iStudio.md care este în stil Popular având elementele de bază ale tradiționalului – natura și ia românească. iStudio.md prin fotograful Petru Gașpar a creat un frumos shooting de primăvară scoțând în evidență elementele principale ale vieții – pământul, apa și focul. La sesiunea foto au participat modelele Stela BotezMihaiela Bocancea și Vitaliina Gîrnet, fetele frumoase care au pozat corespunzător tematicii shooting-ului. Protagonistele au fost machiate la școala de make-up a Luciei Macarov și îmbrăcate în ie românească autentică de la Casa Cristea.
Bruneta reprezintă simbolul vital Pământul care se dezmorțește după o iarnă lungă și grea, iar ia potrivită este cea din sudul Moldovei cu ornamente în culorile roșu și negru. Roșcata simbolizează Focul care se aprinde în inimile tuturor oamenilor și viețuitoarelor, focul dragostei de primăvară, iar culoarea pletelor roșii se potrivesc de minune cu verdele de pe ia albă. Blonda este Apa fără de care nu ar exista viață și care se dezgheață pentru a curge precum timpul, iar culoarea apei, în costumul tradițional este albastrul ca cerul, așa cum este ia frumos ornamentată. Savurați cu plăcere fotografiile inedite din cadrul proiectului The symbols of spring!

30 martie 2019. Arta tradițională include mai multe plante și flori, acestea fiind brodate sau cusute fie sub formă de desen cu linii fine, fie sub formă de ornamente geometrice. Trandafirul este probabil cea mai întâlnită floare brodată sau cusută de strămoașele noastre. El poate fi admirat pe covoarele tradiționale, pe fețele de pernă, pe ia femeiască sau pe cămașa bărbătească, pe brâie sau chimire, pe bondițe, mai ales în zona Moldovei, pe lada de zestre, fețele de masă, perdele, prosoapele tradiționale de la icoane sau de la nuntă, pe vasele din lut, etc. Pe orice putem vedea un trandafir. Eu ador să combin modernul cu tradiționalul și o să-ți arăt cele 2 accesorii pe care le port împreună combinate cu hainele casual. Geanta neagră din imitație de piele este brodată în cruciuliță cu fir ață. Aceiași trandafiri îi am pe broboada neagră de lână subțire. Mi se pare foarte frumoasă combinația de negru cu roz, roșu și verde. Geanta este cumpărată de la un magazin din Chișinău, iar broboada mi-a rămas de la bunica. Pentru plimbarea de seară am îmbrăcat pantaloni verzi, mocasini negri cu ciorapi albi și paltonașul meu alb la care se potrivește de minunne broboada și geanta neagră cu trandafiri. Fotografii de iStudio.md

20 martie 2019. Din timpuri vechi brâul de lână se purta doar la cingătoare atât de femei, cât și de bărbați. Astăzi, dacă tot ne place să combinăm ia cu hainele casual, și dacă tot la fel de ușor găsim brâie de tot felul prin magazinele de artizănat, atunci de ce să nu purtăm cât mai interesant un brâu? Am pregătit pentru tine 3 modalități de a purta un brâu de lână popular. Eu am optat pentru culorile alb-negru și am ales un brâu corespunzător pantalonilor negri și iei albe purtate cu paltonașul alb cu fermoar negru.
1. Brâul se poartă foarte comod la mijloc, accentuând talia de viespe și forma sânilor. Legat simplu într-o parte sau prins cu capătul sub brâu, acesta poate ușor înlocui o centură pe care obișnuiești să o pui peste bluza largă sau peste rochie. Acum alege brâul!
2. Prinde-l la gât ca pe o eșarfă. Brâul fiind de lână, îți va ține călduț și va arăta stilat ca un accesoriu.
3. Mai poate fi purtat ca un cerc pe cap care îți va ține părul să nu cadă peste față și totodată, ține călduț la urechi.
Sper că ți-au fost de folos sugestiile mele de a purta un brâu de lână popular. Îmbracă-te cu personalitate! Foto: iStudio.md

4 decembrie 2018. Îmi place să mă îmbrac monocromatic și sunt sigură că și voi aveți zile când purtați haine de acceași culoare. Dar e mai interesant când la o ținută monocromatică adaugi un accesoriu de o altă culoare. Arată ca o pată, oferă dinamism ținutei sau scoate în evidență anume acea piesă care se deosebește de restul pieselor vestimentare. Am ales să port negru, deseori mă îmbrac în această culoare și o consider foarte elegantă pe de o parte și dură, plină de încredere pe de altă parte. S-ar părea că o scurtă din piele nu se potrivește cu o broboadă populară? De ce nu? Eu îndrăznesc să port accesoriile populare precum broboada, brâul, bijuteriile, traistele, combinându-le atât cu hainele elegante, cât și cu cele casual. Până la urmă asta mă reprezintă și așa reușesc să fiu populară. Asta vă îndemn și pe voi! Cu siguranță că aveți măcar o broboadă rămasă de la bunica. Așadar, am îmbrăcat pantaloni negri, o scurtă de piele neagră cu glugă cu blană artificială și în picioare papuci sport negri. Iar pata mea de culoare este broboada bunicii la gât, un batic relativ mic cu flori roze pe fond negru. Ținuta mea a fost surprinsă pe stradă de către fotograful Ion Țapeș și sper că o să vă inspire și pe voi. Fiți fashion populare!

19 noiembrie 2018. Nu mai știu de când o am în colecția mea de broboade și baticuri de la bunica, cert este faptul că această piesă de accesoriu îmi este foarte dragă. Am avut prea puține ocazii să o port, broboada bunicii fiind una foarte mare, practic mă învelesc toată cu ea, dar țin minte că am pus-o peste umeri iarna la colindat și tare bine mă prindea. Este cea mai frumoasă broboadă pe care o am în colecția mea de costume și accesorii tradiționale. E mare și greu de purtat la o ținută de zi, dar poate face senzație la o ținută specială de seară spre exemplu, cu o ocazie specială. Am ales să v-o prezint într-un mod mai inedit și am făcut un shooting cu fotograful Petru Gașpar de la istudio.md în sânul toamnei. Da, anume acum, când frunzele copacilor încă nu au căzut toate și formează o coroană aurie întregului crâng de pădure. Broboada se combină perfect cromaticii toamnei pe care o avem dincolo de sticla geamului. Aceasta are aceleași culori vii și calde ca și toamna, iar pentru a scoate în evidență doar accesoriul vedetă, eu am îmbrăcat pantaloni și o bluză subțire de un galben ce rămâne pe planul secund față de broboadă. Admirați cu plăcere vedeta garderobei mele tradiționale din această toamnă – broboada!

2 noiembrie 2018. Atât de frumos s-a instalat toamna pe ținututrile noastre, încât, atunci când am ocazia să călătoresc cu mașina prin țară, nu îmi pot rupe ochii de la priveliștile frumoase și culorile jucăușe și calde ale naturii. Este o frumusețe de nedescris, este parcă rupt din poveste, este miraculos de frumos! Toamna ne crează și dispoziția. Căldura ei aduce căldură și în sufletele noastre, de aceea poate că avem tendința să ne îmbrăcăm în culorile toamnei. Or, mereu ne îmbrăcăm în dependență de starea noastră de spirit sau în dependență de anturajul în care ne aflăm. Fotografii de iStudio.md

13 octombrie 2018. E octombrie și e frumos afară, or toamna se pare că lenevește un pic la capitolul frunze ruginite. E mult verde în jur și asta ne oferă un suflu de prospețime în combinație cu nuanțele calde de un gălbui abia presărat peste natură. M-a inspirat și soarele generos ca să port încă puțin din culorile vii ale hainelor mele pe care le combin, ca de obicei, cu accesorii populare. De această dată, la o rochiță de un verde intens, am ales o geantă roz brodată bogat cu flori pe galben și verde, iar la gât am pus o broboadă autentică de lână pe verde cu floricele roz precum geanta. Nu de alta, dar temperaturile sunt totuși tomnatice și trebuie să avem grijă de voce și gât. Sper să te inspire această combinație de culori care contrastează cu toamna de afară.

Dacă îți place ceea ce fac, susține-mă!

become_a_patron_button

2 comments on “Fashion Popular

  1. Foarte frumos! Tu mereu ne îndemni prin articole plăcute,interviuri să fim populari,să ducem cu drag tradiția mai departe şi alt fel decum o făceau străbuni noştri şi asta e frumos,noi țoți atât femei cât şi bărbați trebuie să combinăm în aşa fel zilnic ținuta şi să fim populari. Un articol superb şi fotografiile pline de frumos şi foarte admirate! Bravo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.