Lansez prima carte de gen Etnoroman – ”Fata cu cobza”

Fata cu cobza nu este doar un proiect muzical, ci unul folcloric complex prin care eu, Stela Botez, intenționez să povestesc mai multe publicului. De această dată, o fac printr-o carte, Etnoroman ”Fata cu cobza”. Etnoromanul deja poate fi procurat în rețelele Librarius, Cărturești Chișinău, Bookstore, Amazon etc.

Cartea ce va fi lansată de Dragobete, aduce cu sine o notă de dragoste și folclor în literatura autohtonă. Etnoromanul ”Fata cu cobza” este despre oamenii din josul țării, pentru ei, dar și pentru cititorii care preferă să se delecteze cu istorii inedite de dragoste. Iubirea persistă, atât cea patriotică, cea pentru oamenii țării noatre, cât și cea care provoacă fluturi în stomac. Personajele și povestea lor de dragoste sunt rodul imaginației mele, într-un cadru rustic și autentic, care chiar a existat și există în continuare în satul Pleșeni, raionul Cantemir. Cine știe? Poate că există și Ion cu Ioana. Cert este că prin intermediul acestei scrieri, vreau ca cei doi să se regăsească.

B80P8914

”Fata cu cobza” poate fi numită o carte educativă prin care ies în evidență aspectele istorice, etnografice și cele ale dragostei cu sentimente pure de iubire. Datele istorice, etnologice și etnografice sunt cercetare proprie despre subzona de sud a zonei Moldovei, Ținutul Codrii Tigheciului cu toate particularitățile sale. De exemplu, despre istorie și costum popular deja am scris articole aici pe blog, iar în carte informația este desfășurată. Această lucrare se vrea citită de către tinerii pasionați de lectură. Se citește ușor, dar în același timp îmbogățește cunoștințele. Captivantă și luminoasă cartea poate fi transmisă din generație în generație, materialul din ea fiind artistico-științific.

B80P8919

Fragmente din etnoroman:

” Deconectare. Asta își dorea tot mai mult în ultima perioa­dă, una plină cu evenimente. Zâmbet fals pe care trebuia să-l schițeze pentru că așa era specificul job-ului său. O perioadă agitată în care totul pare greu și insuportabil de enervant, încât ceea ce numea pasiune transformată în sensul vieții acum era o greutate pe suflet, nervi și trup. Se adunase oboseala în oase și Ioana dădea ultimele puteri ca să pară aceeași fată energică, așa cum o vedea lumea. „De unde iei atâta forță să reușești peste tot, să faci atâtea lucruri? Ce mănânci? Mai poți?” Mai putea… să joace. Să joace ca o actriță profesionistă care ascunde impecabil adevărul firii sale, intrând perfect în pielea personajului său. Să joace rolul vieții sale. Să joace în teatrul pe care singură l-a construit în timp…”

B80P8922

” Pentru a afla de unde a venit fata frumoasă, trebuie să vadă încotro se întoarce. Decide că trebuie să meargă înapoi la iaz pentru ca să o pândească și să urmărească unde va pleca. Își schimbă traiectoria de drum și aleargă înapoi spre iaz. Era încă acolo, tot culcată pe spate cu ochii închiși, nemișca­tă. Se furișează printre trestiile de stuf înalte și înflorite, numai bune pentru a-l ascunde. Stă așa până când ea se ridică ușor, aruncă în apă câteva pietricele și apoi urmărește cercurile apei ce vin spre ea. Mai meditează nemișcată și tocmai peste vreo jumătate de oră pleacă spre grădinile gospodarilor, pășind agale pe cărărușa bătătorită. El obosise să stea așa nemișcat doar ca să o urmărească, dar inima i se zbătea tot mai tare în piept și se gândea că merită efortul pentru a-și satisface curiozitatea despre frumoasa necunoscută. Se ridică după ea…”

B80P8909

” – Știam că o să-ți placă vesela tradițională.
– De unde atâta bogăție? Nu pot să cred cât de frumoase sunt! Astea nu prea se mai găsesc, iar cele care se produc acum sunt diferite datorită tehnologiilor noi prin care sunt realizate și desenate. Nici ornamentele astăzi nu mai sunt ca alea de cândva. Wau!
– Este colecția bunicii mele. Ea la fel e împătimită de folclor. A avut cândva și o ie foarte veche și valoroasă, dar care i-a fost furată din casă și de atunci a decis că ține ascunse aceste lucruri tradiționale aici în pod. Hoții nu prea urcă în pod, probabil.
– Este frumos aici și foarte cald.
– Vrei să deschid ușa podului?
– Nu, că o să intre țânțarii la lumină și o să ne vadă vecinii.
– Nu e voie să ne vadă vecinii…”

B80P8966

” – Este o simplă coincidență faptul că ne-am întâlnit și povestea asta aici va rămâne.
– Nu există coincidențe în viață. Cele mai banale lucruri sunt parte dintr-un context mult mai mare și servesc unui scop anu­me. Asta înseamnă magia Domnului. Viața e cu urcușuri și coborâșuri, cu momente dificile și mai ușoare. Dar toate aceste detalii sunt importante și valoroase. Destinul te însoțește me­reu în călătoria ta și îți dă, îți arată, îți luminează. Fiecare om întâlnit are o semnificație și ne învață lecții de viață. Unii oa­meni rămân pentru totdeauna, alții nu, dar toți au un rost. De unde știi tu ce rost are Ion în viața ta acum și pe cât timp va fi prezent? De ce i-ai oferit cămașa populară? – Pentru ca să o poarte, îi stă foarte bine cu ea și lui îi place. Mi-a zis că este al doilea cel mai frumos cadou primit vreodată.
– Și care este primul cadou?…”

B80P8949

” Nu înțelegea ce se întâmplă.
– Felicitări, sunteți deosebită în aceste lucrări!
– Adică? La ce vă referiți? se arată mirată Fata cu cobza.
– Am decis că vreau să cumpăr tabloul în care dumneavoas­tră stați pe malul iazului. Este minunat peisajul!
Ceva nu era în regulă, se gândi, apoi lăsă de pe ea cobza și înaintă spre mijlocul galeriei pentru a vedea tablourile. Nu-i venea să creadă ochilor. Toate peisajele erau rupte din satul ei de baștină, iar fata care se regăsea în câteva lucrări…”

B80P8981

Etnoromanul a trecut prin redactarea minuțioasă a lui Guzun Igor, iar coperțile inedite sunt realizate de Corneliu Comendant cu un detaliu foarte important din partea lui Vasile Botnaru. Mulțumesc pentru aceste fotografii reprezentative lui Petrucio de la iStudio.md

Lansarea etnoromanului a avut loc:
– pe 24 februarie 2020, la ora 17:30, la Teatrul Poetic Alexei Mateevici de pe str. Alexei Șciusev 93, Chișinău.
– pe 27 februarie 2020, la ora 19:00, la Old Town Bar & Prosciutteria de pe str. Republicii 7, Cluj Napoca.

Etnoromanul deja poate fi procurat în rețelele Librarius, Cărturești Chișinău, Bookstore, Amazon etc.

B80P8912B80P8924B80P8935B80P8938B80P8954B80P8971B80P8977B80P8988B80P9050B80P9059

Vă invit să mă susțineți aici:

https://www.patreon.com/stelabotezofficial

One comment on “Lansez prima carte de gen Etnoroman – ”Fata cu cobza”

  1. Mă bucur că ai împlinit şi acest vis,această dorință minunată de a scrie aceste rânduri fantastice,cuvinte frumoase ce au umplut cu dragoste paginile unei cărți.Astăzi am citit câteva rânduri şi am rămas uimit de plăcut şi cu nerăbdare de a citi întreaga lectură şi a intra în posesia Etnoromanului cu acele cuvinte dedicate scrise în interiorul coperți,cât şi celorlante 3 albume de muzică care lipsesc din colecția mea de preț la care țin enorm şi prețuiesc cu multă dragoste şi admirație creația Ta…Te felicit şi sunt mândru de tine pentru ceea ce ai realizat cu multă staruință,bravo! Să culegi roade frumoase,şi să ai succes în desfăşurarea evenimentului de lansare. ♡☆ Fotografiile admirabile ce face frumusețea să fie unică şi pură ce întodeauna te înconjoară mereu de un farmec aparte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.