Pe drumul perfecțiunii 2019

E prima săptămână din ianuarie, deci e timpul pentru retrospectivă. Da, știu, oamenii normali fac totalurile în luna decembrie, dar în cazul meu, pentru că am o perioadă foarte agitată chiar și în ultimele zile ale anului, reușesc să îmi adun gândurile și amintirile abia în primele zile ale noului an, cât încă mai sunt sărbători, dar nu am de lucru, chiar dacă mereu lucrez la ceva, cât sunt în mult așteptata vacanță. Acest articol este despre cum a fost pentru mine anul 2019.

Când mă întreb ”cum a fost 2019?”, primul răspuns în minte îmi vine ”foarte greu, dar bunicel”. Ce-i drept, în trecut eram întrebată foarte des, cam toată luna decembrie, anul acesta însă, eu am acordat această întrebare zecilor de intervievați în cadrul emisiunii MATINALII de la TVR Moldova. Majoritatea răspunsurilor la toată lumea sunt pozitive. Și pentru mine s-au întâmplat multe lucruri frumoase, dar acestea au fost obținute foarte greu și cu sacrificii chiar. O să le iau pe rând.

În 2018 scriam că nu am reușit să lansez albumul cu Lăutarii la care se lucra de 4 ani. Nici 2019 nu mi-a adus această bucurie și iată încă un an în așteptarea minunii care deja este lipsită de acel entuziasm artistic de la început. Așadar, albumul de muzică populară de dragoste rămâne pe lista de lucru pentru 2020.

a-228

Pot spune că 2019 este anul Fata cu cobza și tot ce am lansat a fost voce-cobză. Prima piesă pe care am publicat-o pe canalul meu de Youtube este ”Hora Unirii” dedicată sărbătorilor naționale și concertelor de câncete patriotice în care sunt invitată să cânt. Și fiindcă aveam deja lansate piesele ”Îndemn pentru Unire”, ”Balada Codreanului”, ”Balada turcului” și erau în lucru și alte texte și melodii pentru cântece patriotice, spre final de an, în ajun de 1 decembrie, am lansat Albumul ”Fata cu cobza – Patriotic” ce mai cuprinde și piesele: ”Anul 41”, ”Cântă cucu-n Bucovina”, ”Nistrule, apleacă-ți malul”, ”Doamne, ocrotește-i pe români”, ”Moldova”, ”Grigore Vieru, poet mare”, ”Două inimi gemene”, ”Limba Română”. Din păcate nu am reușit să produc CD-ul acestui album, din lipsă de timp, forță și energie. Urmează totuși să multiplic mai multe CD-uri pentru admiratorii care colecționează muzica mea.

cover album patriotic

Fata cu cobza ca și proiect, chiar dacă a apărut pe scena mare abia în 2012, eu din 2009 am început să studiez cobza și voiam să excelez și simțeam că trebuie să fac ceva în acest sens. Sunt 10 ani de când cânt la acest minunat instrument muzical și învăț cântece folclorice unul câte unul, apoi le lansez unul câte unul, încât m-am gândit că ar fi frumos să adun tot materialul autentic din cadrul proiectului Fata cu cobza, într-un album pe care să-l lansez la cei 10 ani de cobză. Cântecele ”Bade, când te-ai însura”, ”Iese lelea din bordei”, ”Măi Ionel, când îi pleca”, ”Primăvară, primăvară”, ”Să trăiască măica”, ”Vinișor”, au fost lansate pe parcursul anilor în perioade diferite, iar odată cu lansarea Albumului ”Fata cu cobza – Folclor” am lansat și cântecele ”Amărâtă-i turturica”, ”La iarmaroc”, ”Ciobanii”, ”Cumetra”, ”Targ o brazdă, trag și două”, ”Ia-ți nădejdea de la mine”, ”Cresc trei flori într-o grădină”, ”Pădure, verde pădure”, ”Nu fi, bade, supărat”, ”Nu mă bate, mamă”, ”Fata mamei cea mai mică”, ”Îți cânt, mamă, dorul meu”, ”De-ar fi badea-n deal la cruce”, ”Într-o zi așa de vară”, ”Te duci, bade, l-altă fată” . La un moment dat, videograful și prietenul meu Petrucio de la istudio.md m-a provocat să fac videoclipuri pentru toate piesele de pe acest album, dar fiindcă am avut un an foarte greu și cu prea puțin timp liber pentru activitatea mea artistică, videoclipuri nu am reușit să filmez, decât doar pentru 3 dintre cântece, restul melodiilor pot fi apreciate doar în varianta lor audio. Acest album nu a fost lansat în cadrul unui concert solo cum ar fi frumos, ci doar online, de aceea, sper ca anul 2020 să mă ajute să produc ceva drăguț pentru oamenii care vor să asculte live muzica asta și nu numai. Totodată, îmi propun să lansez pe scară mai largă acest CD și atunci sigur se va auzi despre ”Fata cu cobza – Folclor”.

postare

Tot în 2019 am lansat Remixul piesei ”Buna seara, oameni buni”, realizat tare fain de către DJ Fox Banger. A răsunat acest remix la toate nunțile cu DJ, ceea ce mă bucură și mă face să înțeleg că prin astfel de prelucrări interesante ale pieselor mele, ajung și la publicul tânăr.

Chiar dacă am încheiat demult perioada concursurilor muzicale, totuși m-am lăsat convinsă de către regina romanței de la Chișinău, doamna Silvia Goncear și am participat la Concursul de romanță ”Crizantema de argint” obținând Premiul 1. La următoarea etapă, adică la Concursul ”Crizantema de aur” de la Târgoviște nu am reușit să ajung, de aceea, pot spune că acest proiect cu romanțe este ca o rană deschisă încă, și va urma…

selfp

Nu au lipsit colaborările nici în acest an, iar aici mă refer la 2 raperi de la noi, unul tânăr și altul greu. Am acceptat cu drag să cânt refrenul piesei ”Pierduți” pentru Mocreanschi și pentru piesa ”Băiatul mamei” a lui Valera Leovski. Cel din urmă a realizat și un videoclip pentru piesa asta care rupe sufletul și a prins foarte bine la public, mai ales la cel din diasporă, or Valera a gustat străinătatea și a știut ce scrie.

Ceea ce ține de job-ul principal din 2019, televiziunea, mi-a luat cel mai mult din timp, energie, efort, dragoste și plăcere. Emisiunea MATINALIIeste locul și echipa de oameni minunați cu care eu am progresat și mi-am dezvoltat anumite aptitudini și tehnici de prezentatoare tv. După acea probă de foc din perioada de adaptare și ”perfecționare” în cele 4 luni din 2018, abia după vacanța din ianuarie 2019 m-am relaxat și am fost așa cum am considerat eu de cuviință: naturală, sinceră, concentrată pe ceea ce am de făcut și nu pe ceea ce o să zică alții despre mine, concentrată să-mi fac treaba bine, iar dacă mai scăpam câte o bâlbă, o treceam pe seama mea făcând o glumă și mascând-o de parcă așa am intenționat.
TVR mi-a dăruit în acest an 3 colaborări frumoase. Vara am petrecut o săptămână superbă cu proiectul Caravana pe Dunăre – România Continuă cu TVR Cluj, unde am cunoscut oameni deosebiți și am realizat o frumoasă muncă jurnalistică de reporter și prezentator. În noiembrie am cântat alături de Zinaida Bolboceanu în cadrul Proiectului Transfrontalier al studioului TVR Iași. Apoi în decembrie am avut fericita ocazie să cânt cu Kapushon în cadrul Galei Premiilor TVR – Români pentru Români.
Devenea tot mai interesant la MATINALII și mai plăcută munca cu oamenii din echipă, dar era tot mai greu de trezit dimineața la 5, mai ales în sezonul petrecerilor private, când nu mai scăpam de răgușeala din voce. Lipsa de somn, alimentația greșită și supraoboseala mi-au slăbit vederea și capacitatea de memorare și concentrare, am început să simt și probleme cu aparatul digestiv, tensiunea și au început să-mi apară riduri. Despre timp liber nici nu pomenesc pentru că mi-aș fi dorit mai mult timp pentru muzică. Toate acestea m-au făcut să mă gândesc foarte bine la viitorul meu și am luat decizia să renunț la job-ul meu din televiziune. Sper că am făcut diminețile fericite pentru telespectatorii fideli și sper că admiratorii mei vor avea parte de mai multe surprize muzicale de acum încolo.

cover articol caravana romania continua78583991_2585276778223364_716598882267561984_n80272956_576324369614526_2997226585163038720_n
În plan personal 2019 este anul în care am împlinit vârsta de 30 de ani, am devenit șoferiță cu foarte mult efort și un rând de examene, dar în schimb am plăcerea de a conduce bine mașina la care visam, am reușit să fac niște schimbări financiare și am învățat să fiu mai cumpătată în relațiile cu oamenii din viața mea.

B80P1182

În 2019 am lucrat câte puțin și la alte proiecte de viitor ce urmează să fie prezentate la momentul potrivit. Mai am încă foarte mult de lucrat pentru că sunt schițate foarte multe idei artistice, dar toate la timpul lor.

Obișnuiesc să duc o contabilizare și am numărat 41 de nunți alături de Taraf de Lux și 47 de concerte, 191 de emisiuni matinale muncite și doar 27 apariții la alte posturi de radio și tv, am apărut în 67 de articole de știri online dintre care doar 27 sunt nemijlocit despre mine, am lansat 2 albume și 26 piese la care am lucrat 10 ani, am avut 2 colaborări muzicale și mai multe colaborări frumoase pentru concerte cu Orchestra Folclor, Moldovan National Youth Orchestra, Orchestra Centrului Cultural Augustin Bena, Taraful lui Petrică Pașca și Elvis Band. În pofida faptului că a fost un an greu și în pofida oboselii mele, sunt mulțumită de realizări și îmi doresc un an nou mai relaxat și mai bogat. Mulțumesc 2019, salut 2020!

80513721_448221442511827_3050686816190464000_n.jpg

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă!

become_a_patron_button

5 comments on “Pe drumul perfecțiunii 2019

  1. Felicitări pentru realizările deosebite din anul care a trecut. Care nu-s puține și de care trebuie să fii mândră. Este bine că realizezi și părțile neesențiale și mai puțin reușite ale existenței tale!
    În noul an îți doresc să realizezi cele mai importante și frumoase dintre planurile tale de suflet.
    La mulți ani și succes în carieră!

  2. Un articol foarte bine scris,o retrospectivă extraordinar de frumoasă a lucrului tău plăcut plin de admirație,a efortului imens pe care tu lai depus pentru tine şi publicul tău iubitor care prețuieşte creația ta minunată şi împlinită,o să-mi fie greu să acomodez privirea ce o făceam în fie ce dimineață asupra emisiuni Matinalii,e dureros luând această decizie,dar sper să fie bine pentru tine,pentru sănătatea Ta. Îmi doresc ca pentru acest An nou ce a început deja să găseşti liniştea de a aduna forțe noi,concentrare,curaj şi ambiție,susținere de a împlini cu succes acele proiecte dragi sufletului tău…În acest an să fii la fel de aproape de noi prin lucrul tau frumos,prin televiziunea ta proprie(youtube),rețelele de socializare unde să ne ții la curent despre toată ființa ta asă cum o făceai în anii trecuți,prin live-uri,prin concursuri,prin glasul tău minunat si prietena cobza,articole frumoase de revistă şi multe interviuri la radio si tv,sedințe foto pline de frumos,concertè numeroase minunate şi extraordinare…Cel de sus să îțî dea sănătate,bogățiea de care ai nevoie,zâmbet şi bucurii frumoase plăcute,idei pline de creativitate care să le împlineşti todeauna cu succes şi să răspândeşti cu dragoste întodeauna creațiata ta făcută în felul tău frumos…Inima şi privirea ochilor mei vor fi todeauna plină de tine,iar auzul va fi gâdilat mereu de glasul tău minunat…Cu iubire,admirație te voi prețui mereu în sufletul meu!♡☆

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.