”Nu mă bate, mamă” este un cântec focloric, primul pe care l-am învățat cu cobza și care este foarte aproape sufletului meu datorită liniei melodice frumoase și datorită textului desprins din realitatea crudă de cândva. Totodată versurile mi se par inspirate și din celebra baladă Miorița, ceea ce după mine este genial. Strămoșii noștri au creat perle muzicale. Cântecul se regăsește pe Albumul Fata cu cobza – Folclor.
Pe timpuri, era o rușine la casa omului dacă fata dispărea cu vre-un bade, sau dacă era văzută cu cineva la întâlnire în alte împrejurări decât la hora satului. Așa se făcea că atunci când mai evadau fetele cu ai lor drăguți, mamele le pedepseau bătându-le, iar pe timpuri, mamele se ocupau de educația copiilor în familie și acestea erau destul de dure.
Dacă e să fac o paranteză, astăzi este de condamnat dacă pui mâna pe copil, iar în vremuri vechi educația se făcea prin pedepsitul cu bătaie, durerea corporală fiind acea lecție zdravănă pe care și-o însușea persoana bătută prin prisma fricii. Practic, ulterior, orice ar fi făcut un tânăr sau o tânără, orice boacănă sau mică greșeluță, era soldată cu o mamă de bătaie. Din fericire astăzi nu mai trăim astfel de vremuri și pedepsele noastre sunt de altă natură. Are grijă soarta să ne dea ceea ce merităm.
Subiectul cântecului ”Nu mă bate, mamă” este despre fata care s-a îndrăgostit și care a petrecut o noapte cu al ei drăguț fără să i se permită. Fiind rușinos acest lucru, maică-sa o ceartă și o pedepsește cu tradiționala bătaie, iar fata se îndreptățește spunându-i cât de frumos este badea ei și că dragostea este mai presus de orice. Audiție plăcută!
Nu mă bate, mamă
Nu mă bate, mamă,
Nu mă bate, dragă,
Că eu drept ți-oi spune
Unde-am înserat.
Eu am înserat
Mai la deal de sat
Of, lasă-mă, mamă,
Să mă duc să-l văd.
Dacă nu m-ai lăsa
Eu viața mi-oi da
Că mi-o dat scrisoare
Că-i departe tare.
Obrăjorii lui
Spuma laptelui,
Mustățile lui
Spicul grâului,
Ochișorii lui
Mura câmpului,
Sprâncenele lui
Pana corbului.
Nu mă bate, mamă,
Nu mă bate, dragă,
Că eu drept ți-oi spune
Unde-am înserat.
Foto de Vladimir Dogoter
Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:
Iubit şi apreciat din toată inima creația Ta minunată,păstrată întodeauna frumos la loc de cinste! Bravo
Mulțumesc mult!