Stela Botez – De-ar fi badea-n deal la cruce (official video/foto/versuri)

”De-ar fi badea-n deal la cruce” este un produs inedit marca Fata cu cobza și face parte din Albumul recent lansat – ”Fata cu cobza – Folclor”. 

Povestea cântecului autentic ține de originile lui folclorice adânc înrădăcinate în cultura neamului nostru și cultura de a iubi a fetelor de cândva. ”De-ar fi badea-n deal la cruce” este un cântec de dragoste care, despicat de-a fir-a păr, poartă mesajul de dragoste pură, necondiționată și sinceră pe care o poartă mândra pentru badea. Ea își exprimă sentimentele prin versurile populare ale cântecului, sentimente de iubire și de dorință de a-l iubi pe badea în pofida faptului că sunt săraci. Din popor se mai spune că dragostea la săraci este măsurată în dulceața sentimentelor de iubire, iar dragostea la bogați este măsurată în cantitatea bogăției. Cel mai des, strămoșii noștri preferau să fie săraci și să trăiască în iubire curată, decât bogați și nefericiți. Astea erau vremurile de cândva, spre deosebire de timpurile materialiste în care trăim astăzi. Iar cântecele vechi, acum, sunt ca o lecție de viață pentru noi cu morala puternic pronunțată.

_DSC6235Videoclipul realizat de Vladimir Dogoter la Orheiul Vechi, vrea să transmită trăirile desprinse dintre versurile populare. S-a filmat la răsărit de soare, atunci când lumina este mai caldă, când totul abia începe și când gândurile sunt cele mai curate și mai sincere, precum este povestea cântecului. Eroina videoclipului este însăși Fata cu cobza, pentru că eu îmi doresc să ajung cât mai personal la inimile ascultătorilor și iubitorilor de folclor. Fotografiile frumoase aparțin lui Dumitru Neer. Mulțumesc și lui Grigore Țapeș care a avut grijă ca piesa să sune bine, eu simțindu-mă foarte confortabil cântând în studioul lui de înregistrări.

_DSC6288”Crucea de piatră în Orheiul Vechi este situat pe un deal deasupra raului Răut la o altitudine de aproximativ 60 de metri. În apropiere se află un turn, ca un simbol esențial al bisericii din peșteră. Crucea de piatră a fost instalată pe marginea unui promontoriu abrupt în secolul al XVIII-lea și este inseparabilă de peisajul  sfântei  mănăstiri rupestre. În centrul crucii este floare cu sase colturi, care este centrul de putere spirituală și inima poporului moldovenesc. Potrivit credinței locale, în cazul în care pui mâna pe cruce și îți pui o dorință, aceasta se va împlini.” scrie calatorie.md

Eu nu mi-am pus nici o dorință pentru că eu și așa sunt plină de dorințe, scopuri și vise pe care tind să le îndeplinesc, cert este faptul că în timpul filmărilor, lângă curcea de piatră, am simțit o energie deosebit de puternică, probabil datorită frumuseții persajului, dar și datorită locului istoric și al încărcăturii mănăstirii vechi din apropiere.

_DSC6196De-ar fi badea-n deal la cruce

De-ar fi badea-n deal la cruce
De trei ori pe zi m-aș duce   la, la, la

De-ar fi badea-n deal la vie
I-aș spune la mine să vie  la,la,la

Hai măi, bade, să fim dragi
C-amândoi suntem săraci măi,  la,la,la

Și-om trăi cu buze moi
Ca acei cu vaci și boi măi,  la,la,la

Și-om trăi cu buze dulci
Ca acei cu vaci și junci măi,  la,la,la

_DSC6192_DSC6199_DSC6203_DSC6207_DSC6209_DSC6220_DSC6231_DSC6264_DSC6218_DSC6301_DSC6314

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

3 comments on “Stela Botez – De-ar fi badea-n deal la cruce (official video/foto/versuri)

  1. Inedit după cum ai grăit Tu şi Unic de a împlini în felul tău de fie ce dată orice lucru,plin de frumos şi mult admirat,iubit apreciat acest proiect,acest copilaş,aceste versurii superbe de demult acompaniate de cobză şi sunetul glasului tău minunat…Fotografiile şi natura peisajului,clipul în sine superbe,iară Tu încântătoare,plină de frumusețe ce pătrunzi plăcut de fiecare dată în suflet,în inimă îți port dragoste,respect şi multă admirație!♡☆ Bravo!

  2. Inedit după cum ai grăit Tu şi Unic de a împlini în felul tău de fie ce dată orice lucru,plin de frumos şi mult admirat,iubit apreciat acest proiect,acest copilaş,aceste versurii superbe de demult acompaniate de cobză şi sunetul glasului tău minunat…Fotografiile şi natura peisajului,clipul în sine superbe,iară Tu încântătoare,plină de frumusețe ,ce pătrunzi plăcut de fiecare dată în suflet,în inimă îți port dragoste,respect şi multă admirație!♡☆ Bravo!

  3. Pingback: ,,De-ar fi badea-n deal la cruce”. Stela Botez, fata cu cobza, ne surprinde cu o nouă producție muzicală | Unica.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.