Dimineața populară cu o ceașcă de cafea

Ce poate fi mai plăcut decât ceașca de cafea savurată cu plăcere la primele raze de soare ale dimineții? Fie că o bei în zi de muncă, fie că te delectezi cu ea în zi de weekend, cafeaua dă energie și inspirație. În acest articol am pregătit câteva informații despre cafea și o serie de fotografii populare cu o ținută potrivită pentru o ieșire matinală.

Eu am fost inspirată să realizez un shooting popular cu fotograful Petru Gașpar dis de dimineață, pentru că vreau să îți arăt cum pare stilul popular de vestimentație în viața de zi cu zi. Am ales o cămașă tradițională modest brodată, specifică sudului Moldovei, am prins la brâu un bârneț în culorile verde și violet, culori ce se regăsesc și pe cămașă. Patalonii verzi sunt încă buni dimineața pentru că e răcoare, iar sacoul alb subțire devine un accesoriu pe care îl dau jos când se încălzește de-a binelea. Micul dejun cu cafea și o prăjitură bună, face ca întâlnirea de lucru, să se transformă într-o activitate mai plăcută datorită ținutei populare inclusiv. Încearcă!

B80P2525Nu am consumat cafea până pe la vârsta de 26 de ani, dar odată ce am amestecat-o cu puțin lapte și o conversație plăcută cu prietena mea Iraida, i-am descoperit gustul. De când am început să beau cafea mă simt mai alintată atunci când o savurez pentru că eu chiar o savurez cu plăcere. Îmi dă energie și mă ajută în diminețile foarte matinale de la TVR în care trebuie să fiu fresh în fața telespectatorilor, chiar și după o noapte muncită la o nuntă sau un concert.

B80P2531

Istoria cafelei

Datează de mai mult de 1000 de ani, fiind consumată în Orientul Mijlociu de toate păturile sociale încă din vechime. La început cafeaua nu a fost considerată băutură ci aliment. Legenda spune că această plantă a fost descoperită întămplător de un păstor etiopian care a observat că animalele sale după ce consumau aceste plante deveneau agitate. Cert este că originea cafelei se află pe continentul african, într-o zonă a Etiopiei cunoscută sub numele de “Kaffa” de unde se răspândește în Yemen, apoi în Arabia și Egipt și chiar în India. Cafeaua a intrat în Europa în urmă cu trei secole prin portul Veneția, fiind adusă de negustorii arabi. Cu toate că de când a fost descoperită s-a bucurat de o popularitate imensă, nici cafeaua nu a fost scutită de controverse, astfel o perioadă Vaticanul a interzis consumul de cafea pe motiv că era considerată băutura musulmanilor, iar în secolul XVI ea a fost interzisă pentru o scurtă perioadă chiar și în Imperiul Otoman datorită efectelor pe care cafeaua le are asupra sistemului nervos, vânzătorii și consumatorii de cafea au fost atunci aspru pedepsiți. Astăzi peste 40% din cafeaua vândută la nivel mondial este produsă în Africa de Sud, Brazilia și Colombia, dar numărul țărilor producătoare de cafea este foarte mare.

B80P2581.JPG

Licoarea magică ce ne încântă diminețile

Întrucât are un conţinut ridicat de antioxidanţi (fenol, substanţe volatile), dacă este consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii. Acest lucru face ca o mare parte a populației să o consume. Un studiu făcut în 2013 arată că doar 9% din orășeni nu consumă cafea (sortimentele cafea, ness și cappuccino). Cele mai utilizate soiuri de cafea sunt Arabica şi Robusta, diferențiate prin gust şi prin aromă. Cafeaua Arabică este o cafea de calitate superioară, puternic aromată, pură şi fină, în timp ce Robusta este o cafea tare, cu un gust puternic, uşor amărui şi conţine mai multă cofeină. 60% din producţia mondială de cafea este din soiul Cafea Arabică. Calitatea boabelor de cafea este dată de sistemul de prăjire şi ambalare, dar şi de modul de preparare. Diferenţa dintre tipurile de cafea – cafea măcinată (cu cofeină sau decofeinizată) şi cea instant – constă în tehnologia de preparare, toate fiind obținute numai din boabe de cafea. Cafeaua măcinată este foarte delicată și se va deteriora rapid în contactul cu aerul, lumina, căldura și umiditatea. Înainte de ambalare, aceasta este depozitată într-un mediu de atmosferă controlată, unde dioxidul de carbon care se formează în mod natural în timpul fazei de prăjire este dispersat într-un timp foarte scurt, menținând aroma cafelei. Ambalajul este de asemenea foarte important, el trebuind să fie capabil să mențină calitatea cafelei o perioadă îndelungată.

B80P2535

Beneficiile cafelei

Cafeaua are efecte vizibile asupra organismului uman. La unele persoane efectele sunt mai pronunțate sau mai estompate, dar toți sunt influiențați de această licoare magică. Cele mai vizibile efecte sunt la nivelul sistemului nervos central și al circulației sangvine, dar influențează și sistemul digestiv sau procesul de eliminare al apei din organism.

  • Cafeaua stimulează circulația sangvina la nivelul creierului și sistemul nervos central, “îți pune mintea pe roate”, dar poate produce insomnie și stare de agitație excesivă dacă este consumată în exces, sau la ore târzii.
  • Cafeaua servită după pranz susține procesul de digestie, dar nu este recomandată în cazul persoanelor care au probleme la nivelul tubului digestiv.
  • Cafeaua ajută la eliminarea apei și a sărurilor minerale din organism, sub forma de urina, fiind un excelent diuretic. Cu toate acestea cafeaua nu poate fi folosită ca metodă de slăbit.
  • Cafeaua consumata în exces nu numai că dăunează sănătății, dar crează și dependență. Așadar, o cească pe zi poate face bine organismului tău, dar mai multă e prea multă.

B80P2584

Sursa: https://www.buycoffee.ro/cafea/6-totul-despre-cafea
Foto: iStudio.md

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

 

One comment on “Dimineața populară cu o ceașcă de cafea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.