Stela Botez – Vinișor (official video/foto/ versuri)

În 30 octombrie 2014 am lansat piesa și videoclipul Vinișor, un cântec folcloric din zona Basarabiei, un cântec ce am ținut neapărat să-l interpretez cu acompaniament propriu la cobză.

Acest tip de cântece nu este foarte răspândit în timpurile de acum. Stilul de interpretare a lui Barbu Lăutaru Cobzarul a fost dat uitării odată cu apariția tarafului instrumental folcloric, apoi apariția orchestrei de muzică populară. Eu am fost instruită de către profesorul Victor Botnaru, la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, să cânt la cobză și voce, acest stil fiind unul cu totul și cu totul autentic și original. M-am îndrăgostit de cobză și îmi place cum sună vocea acompaniată doar de cobză, de aceea, eu abordez din plin acest stil de interpretare a folclorului autentic românesc.

Acum am realizat împreună cu Liviu Parfeni și Andrei Țurcan un videoclip pentru cântecul ”Vinișor” pentru că îmi doresc să dau viață proaspătă cobzei vechi românești, vreu ca publicul să asculte folclorul de altădată și să-l îndrăgească. Consider că orice ”vechitură” poate deveni un nou trend dacă este combinată cu modernul și dacă este adusă corect în vizorul lumii. ”Vinișor” este un produs muzical vechi, dar în același timp cel mai nou în muzica populară românească.

Vinul este cartea de vizită a Republicii Moldova oriunde în lumea asta. Toți spun cu certitudine cât de bun este și cât de variat ca și soiuri. Iar eu, venită din sudul Basarabiei, de acolo unde Strugurele e mai dulce pentru că soarele strălucește mai tare, mă mândresc și mai mult de licoarea tradițională. În cinstea acestei băuturi deosebite, am realizat cântecul și videoclipul “Vinișor”.

Vinișor, nu tremura
Că te-oi bea, nu te-oi mânca

N-am venit să beau paharul,
D-am venit să-mi iau amarul

N-am venit să beau, să beau,
D-am venit să mă mai iau

Vinișorul maramziu
Cules toamna pe târziu

Din via de pe costișă
Țepenește-te, mătușă

Sus de mână, sus de cot
Ca să ducă-n gură tot

Bea-l, hurducă-l să se ducă
C-am trimis să mai aducă.

a-200a-193a-188a-181a-176a-174a-167a-145a-138a-34a-128a-90a-63a-57

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

One comment on “Stela Botez – Vinișor (official video/foto/ versuri)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.