Stela Botez – Iese Lelea din bordei (official video/foto/versuri)

Cântecele de glumă ocupă un loc important în folclorul românesc, de aceea, repertoriul de cântece virgine marca #fatacucobza este bogat în satiră tradițională românească. ,,Iese Lelea din bordei,, e unul dintre acestea.

Un cântecel foarte simplu , dar atât de plin de esență, pe tematică de dragoste șugubeață, melodia provoacă zâmbete pe chipurile oamenilor, de fiecare dată când îl interpretez. Textul și melodia sunte populare, iar videoclipul este de fapt o filmare din cadrul unei emisiuni de folclor realizată de RTV Galați și Maria Sfat.

Tematica cântecului este una de dragoste veche, adică din vechime, dar și nouă, adică specifică și prezentului. Versurile citează expresiile folosite de strămoșii noștri. Astăzi noi vorbim totuși altfel, odată cu evoluția și dezvoltarea și schimbarea vieții care vine la pachet cu stilul de exprimare al oamenilor prezentului. În fond, jocul de cuvinte e altul, dar esența a rămas aceeași, or sângele apă nu se face.

Stela (1)-01Pentru că așa suntem noi, mândrele. Când ne place un bădiță căutăm să îl vedem cât mai mult, să ne facem apariția “de coincidență” pe acolo pe unde este el, să căutăm motive pentru a-i fi în preajmă. De parcă l-am urmări, dar sfioase de fire, ne ascundem intențiile sub masca indiferenței… O mândruță deșteaptă știe că badea trebuie să fie cocoșul roșu cu inițiativă de cuceritor. De aceea, ne mai prefacem noi uneori că facem ceva accidental, doar ca să nu supărăm orgoliul propriu, doar ca să părem firave și în așteptarea sortitului, doar că să-l facem pe badea să ne remarce și să acționeze dacă e să fie cu Doamne-ajută!

Iese Lelea din bordei
C-o oală de frecăței
Lam ta da ri di ri di ri da

Ca să deie la căței
Să nu latre la flăcăi
Lam ta da ri di ri di ri da

Vino, bade, vino deseară
C-am să las o raț-afară
Lam ta da ri di ri di ri da

Eu m-oi face a o prinde,
Tu pe mine-a mă cuprinde
Lam ta da ri di ri di ri da

Eu m-oi face-a o căta,
Tu pe mine-a săruta
Lam ta da ri di ri di ri da

Stela (2)-01Aceste fotografii care însoțesc cântecul ,,Iese lelea din bordei,, sunt rezultatul primei sesiuni foto pentru proiectul #fatacucobza. În 2012 au fost realizate și eram emoționată pentru că țineam în brațe cobza personală proaspăt cumpărată, purtam primul meu costum autentic reprezentativ sudului țării și renunțasem la bretonul și cele două cosițe purtate anterior. Imaginile sunt capturate de către fotograful Ion Patrash pe teritoriul restaurantului Popasul Dacilor din Chișinău. Tot atunci am imprimat și cântecul #iese_lelea_din_bordei de aceea, vreau să asociez anume aceste fotografii cu acest cântec și sper să vă placă și vouă! În caz că e așa, vă mulțumesc!

Stela (23)-01Stela (17)-01Stela (4)-01-01

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă!

become_a_patron_button

One comment on “Stela Botez – Iese Lelea din bordei (official video/foto/versuri)

  1. Foarte frumos articol,plăcut proiect, realizări,amintiri frumoase din oraşul meu Galați…Bravo RTV pentru inițiativă şi susținere! Încântătoare,admirabile şi frumoase fotografii…BRAVO! ♡☆

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.