Recent, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a avut loc lansarea romanului ,,Spitalul de suflete,, de Diana Farca. Scriitoarea s-a întâlnit cu cititorii de la Chișinău într-un eveniment frumos organizat de Cristina Doba de la elibraria.eu, iar eu am fost prezentă acolo pentru a cânta cu cobza și pentru a realiza reportajul de mai jos.
Evenimentul în aer liber, într-un cadru natural de o frumusețe rustică aparte, a adunat mai multă lume frumoasă în jurul scriitoarei Diana Farca, care a venit la Chișinău pentru a lansa cel mai proaspăt roman al său ,,Spitalul de suflete,,. Un decor frumos cu flori de bujori îmbătători și tablouri #handmadebykristinadoba, căpșuni și vin spumant de la Dor Wines, muzică de la #fatacucobza, invitați vorbitori Igor Guzun și Cristina Evtodii, moderare de Tatiana Slivca, toate aceste ingrediente au făcut evenimentul să devină unul de suflet.
După ce scriitoarea Diana Farca a vorbit despre noul său roman și după ce invitații lansării și-au exprimat impresiile primei lecturi a cărții, a urmat o sesiune intrebări pentru scriitoare, autografe și fotografii realizate cu iscusință de către talentata Irina Iurciuc de la Kolybri.
Iar ca să vă intrig să citiți romanul Dianei Farca, vă las aici o scurtă descriere despre ,,Spitalul de suflete,,: Am cunoscut iubirea și durerea ca sentimente îngemănate, decantate în spitalul de suflete. Există suferință punitivă, cu amprenta unui ego flămând și purgativă, care poartă sigiliul iertării. Cea de-a doua creează o punte între noi și Dumnezeu, amintindu-ne că suntem ființe spirituale care trăiesc o experiență umană. Fugim uneori, de frică, din calea iubirii, însă ea este visul lucid care ne reconfigurează traseele interioare, ne eliberează de minciunile societății și ne apropie de esența vieții. Cartea s-a născut în cenușa luptelor afective, fiind un spațiu al iertării, al resemnării sau al regăsirii, în care Maria, Ionuț și Mihail sunt aziliați. Tot ce avem de preț purtăm în suflet și nimic nu se pierde, totul se transformă.
Frumoasă atmosfera, atât de… curată, cumva.