Duminica de Florii. Port nume de floare și-s mândră tare!

Sărbătoarea din duminica ce precede Paştele, dedicată zeităţii romane a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, este numită de români Floriile.

 Floriile reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – Floralia. La semnificaţia veche, de reînviere a naturii, când înfloresc florile, salcia şi pomii fructiferi, s-au adăugat funcţii şi semnificaţii noi, legate de cultul moşilor şi strămoşilor (pomeni, curăţirea mormintelor şi cimitirelor, înfigerea în morminte a ramurilor de salcie, invocarea spiritelor morţilor în actele de divinaţie etc).

B80P2669
Prima atestare documentară a sărbătorii de Florii dateaza din secolul al 4-lea, când sf. Epifanie scrie două predici pentru această ocazie. Tot referitor la sec. IV, pelerina Etheriei relatează modul în care Floriile erau sărbătorite la Ierusalim și face prima mențiune a sfințirii ramurilor de salcie în biserici, în evocarea bucuriei întâmpinării Mântuitorului. În Evul Mediu, Floriile mai erau denumite duminica aspiranților sau a candidaților (persoanele nebotezate se duceau la episcop și cereau botezul) ori duminica grațierilor, pentru că diriguitorii acordau grațieri pentru condamnați. Împarații Bizanțului și domnitorii ortodocsi din răsărit celebrau Floriile cu fast. La sărbătoare participa întreaga curte. În România, Floriile îmbină semnificația evenimentului biblic cu tradiții populare care își trag rădăcinile din antichitatea traco-pontică.

B80P2730
În toate bisericile ortodoxe
, credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie care au fost sfinţite la slujba de dimineaţă, simbolizându-i pe locuitorii Ierusalimului care l-au primit cu bucurie pe Mântuitor. Începând din seara Duminicii de Florii, intrăm în săptămâna Sfântă a Patimilor care va culmina cu Sfânta zi de Joi, când a avut loc Cina cea de taină, şi cu Vinerea Mare, când a fost răstignit Iisus. Ramurile de salcie, simbol al fertilităţii şi vegetaţiei de primăvară, se duc la biserică pentru a fi sfinţite, se împodobesc icoanele, uşile şi ferestrele, se încing cu ele peste mijloc, se păstrează pentru tratarea bolilor de-a lungul anului, se folosesc la vrăji şi descântece. După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată.

B80P2715

Obiceiuri din bătrâni:

# Se zice că în vremea de demult o femeie avea un băiat, și băiatul acela se numea Lazăr, și era slab și dorea să mănânce plăcinte. Însă mama lui nu avea timp să facă și să îi dea plăcinte de mâncat, și Lazăr muri de dorul plăcintelor. Și ziua, în care a murit el, era o zi e sâmbătă. Mama lui, văzând aceasta, se întristă și începu a plânge și a zice: ”Să nu fie iertată de Dumnezeu femeia aceea, care nu face în Sâmbăta lui Lazăr plăcinte”. Și de atunci fac femeile întotdeauna în Sâmbăta lui Lazăr plăcinte.

# Ca să se ferească roadele de piatră, podgorenii leagă primăvara viță de vie cu salcie de la Florii sau îngroapă un ou roșu din Vinerea Mare.

# De Florii se umple ciubărul cu fiertură de pădureț și sovârf care servesc la încondeierea ouălor de Paști. Ouăle se vopsesc în roșu, galben, verde, albastru și negru. Cele negre înseamnă chinul și durerea lui Hristos. Ouăle încondeiate se mai numesc: împistrite, pictate, scrise sau muncite.

# Diavolul întreabă mereu două lucruri: de se mai scriu ouă pe pământ și de mai sunt colinde-n sat. Când nu se vor mai scrie ouă și nu vor mai fi colinde, atunci și el va apărea.

# De Florii işi sărbătoresc ziua onomastică toti cei care la botez, au primit nume de flori.

# La sate, pe vremuri, se practicau de Florii câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând că în acest fel să le crească părul frumos şi bogat. În alte locuri, oamenii nu se spală pe cap în această zi tocmai ca să nu încărunţească la fel ca pomii în floare. Se crede că cel care înghite trei mâţişori întregi in ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât.

# Tot la sate exista credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere. În ziua de Florii nu se lucrează, iar în toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

# În unele sate din Ialomiţa se mai păstrează încă obiceiul de a colinda de Florii. În Sâmbăta Floriilor copiii colindă cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului, apoi merg la fiecare casă, cântă şi urează de bine şi sănătate. Glasuri curate de copii povestesc peste vremuri despre Iisus. Cel primit cu slavă şi ramuri de măslin şi finic în Ierusalim de aceleaşi mulţimi care peste o săptămână aveau să-l răstignească. Ca de fiecare dată când vin colindătorii gazdele primesc copii cu drag. Îi ascultă şi îşi împodobesc împreună casa cu salcie sfinţită, se bucură şi speră. Speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!“. Aşa cum îşi amintesc bătrânii satului, plata pentru colindători erau ouăle albe, nefierte.

# Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

B80P2732B80P2734

Foto: Petru Gașpar www.iStudio.md
Ie: Casa Cristea
Make-up: Lucia Macarov

Port nume de floare și-ș mândră tare!

Îmi plac toate florile, dar cel mai mult mă cucerește combinația dintre alb și verde. Nu știam de ce am așa o atracție față de florile albe pur mărunte sau mai mari, cum o fi ele. Dar am descoperit recent care este floarea numelui meu, și am înțeles că subconștientul meu influiențează puternic asupra mea.

Încă de mică copilă știam că numele meu Stela provine de la stea. Mult mai târziu am aflat că există floare Steluța sau Stelița, doar că nu știam cu arată ea. Mi-o imaginam violetă, micuță și cu petale lunguiețe și dese, dar nu arată așa floarea mea. Până când un băiat mi-a dedicat acest cântec:

Legenda spune
O stea s-a desprins de pe cer și a plecat în lume ca să vadă cum sunt oamenii. Zburând pe aripile vântului, steaua a străbătut țări și mări, dar nu a găsit nici un loc care să îi fie pe plac. Ajungând însă pe culmile munților Piatra Craiului, a rămas încântată de frumusețea locurilor și a hotărât să facă popas. Dar când a încercat să coboare de pe spinarea vântului, a alunecat și s-a lovit de un vârf ascuțit. Când a atins stânca, s-a prefăcut într-o floare albă, catifelată. De atunci Steluța poate fi găsită numai pe piscurile înalte, aproape de cerul din care s-a desprins. Oamenii au numit-o Floare-de-colț fiindcă un colț de piatră a transformat steluța în floare. I se mai spune și Floarea Reginei.

Știința spune
Floarea-Reginei, sau floarea-de-colț, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae. Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 – 20 cm. Tulpina și frunzele sunt îmbrăcate cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe. Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită. Perioada de înflorire este iulie – august.Crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci.
Mai este cunoscută și ca Floare-de-colț (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.
Conform Dicționarului de sinonime, pentru Floarea-Reginei există și următoarele denumiri: albumeală, albumiță, floare-de-colț, (rar) edelvais, (reg.) flocosele (pl.), steluță, floarea-doamnei.

Iată de ce când eram mică stăteam cocoțată pe scara din podul casei ore în șir. Iată de ce am locuit mereu la ultimul etaj al clădirilor, atât acasă la părinți, cât și la chirie, cât și acasă. Mereu am tins să fiu mai aproape de cer, sus la înălțime 🙂

adelaparvu.com-despre-floarea-de-colt-in-gradina-si-la-ghiveci-text-Carli-Marian-13

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

One comment on “Duminica de Florii. Port nume de floare și-s mândră tare!

  1. Un articol plăcut cu obiceiuri frumoase ,fotografii admirabile♡ ,pline de frumos,pline de culorile care devin vii şi le daruieşti Tu prin frumusețe,farmec şi tradițional prin combinarea portului popular…Bravo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.