Îndrăgostită de arta fotografică, Irina Iurciuc este Kolibry Photography

Pentru mine imaginea contează și cel mai mult prefer fotografiile clitative realizate cu un aparat de fotografiat profesionist în defavoarea telefonului. Admir foarte mult oamenii care fac fotografie la nivel de artă, de aceea, cunosc și colaborez cu mai mulți fotografi. Cea mai recentă sesiune foto pe care am avut-o, a fost una lejeră, în stil street care mi-a provocat o mare plăcere pentru că toată energia asta a venit de la Ea, de la fotograful Irina Iurciuc care are o pasiune aparte pentru arta fotografică. Îi puteți admira lucrările pe pagina de facebook Kolibry Photography, iar aici puteți să o cunoașteți mai bine în interviuul de mai jos și puteți admira cu plăcere fotografiile ei recente, ale cărei protagonistă – model sunt eu.

Stela Botez:De când a apărut pasiunea pentru fotografie?
Irina Iurciuc: Încă de pe băncile școlii. Mai întâi m-a atras Photoshop-ul. Tatăl meu studia această aplicație, iar eu stăteam curioasă lângă el și priveam ce face. La un moment dat, am încercat și eu și m-a atras! Am început să privesc diverse tutoriale pe internet, foarte repede am învățat principiile și tool-urile de bază. Apoi o prietenă de a mea și-a cumpărat aparat de fotografiat. Din acel moment noi ne organizam ședințe foto, după care eu prelucram fotografiile.

IMG_7198

Stela Botez: Mai ții minte prima ta sesiune foto sau reportaj sau fotografie prelucrată? Ce a fost?
Irina Iurciuc: Îmi aduc aminte că eu și cu acea prietenă am realizat o ședință foto pentru o colegă din liceu, contra plată. Ne părea că suntem cei mai mari fotografi! Prietena mea a fost în calitate de fotograf, iar eu în calitate de retușor. Ce-i drept, înainte mai prelucram eu fotografii și pentru alți colegi din liceu sau prieteni.

Stela Botez: De ce Kolibry? De unde vine acest pseudonim?
Irina Iurciuc: Intuiam eu că o să vină momentul când cineva o să-mi dea această întrebare. Cert este că nu am un răspuns concret. La școală m-a captivat mult când am aflat că cea mai mică pasăre din lume este Colibri, iar mai apoi am început să utilizez acest cuvând ca nickname pentru diverse account-uri. Așa și a rămas, dar ca să nu fie un colibri simplu, l-am transformat în Kolibry.

IMG_7229

Stela Botez: Cine este de fapt Irina Iurciuc? Cum reușești să îmbini munca, pasiunea pentru fotografiat și viața de familie, de mamă și soție?
Irina Iurciuc: Sunt o fire creativă, cred eu, care își ascultă inspirația care poate bate la ușă în orice clipă. Dacă ai dorință și plăcere pentru ceea ce faci, viața de familie nu este și nu trebuie să fie un obstacol. În timpul săptămânii sunt soție și mamă, iar în weekend familia mă lasă să iau o gură de aer și să mă detașez un pic de rutină. Așa am ajuns să fiu fotograf. Cine mă cunoaște știe că nu mă consider profesionist, o fac din plăcere, nu mă conduc după reguli, fac ceea ce simt. Îmi iese sau nu, rămâne de văzut.

Stela Botez: Ce îți place mai mult să fotografiezi? Pe ce te axezi?
Irina Iurciuc: Cel mai mult îmi place să fotografiez copii. Ei sunt cei mai drăguți și cei mai fotogenici datorită sincerității lor copilărești. Dar nu ezit să experimentez și să fac ceva frumos cu oameni frumoși, indiferent de sex sau vârstă.

IMG_7246

Stela Botez: Consideri fotografia o artă? Iar fotografia ta, este o artă?
Irina Iurciuc: Fotografia este indubitabil o artă, atâta timp cât depui o părticică din tine. Eu îmbin viziunea, dorința și dragostea mea în tot ceea ce fac, deci da, sunt și fotografiile mele un gen de artă.

Stela Botez: Cum trebuie să fie oamenii și cum trebuie să pozeze astfel încât fotografiile să iasă reușite?
Irina Iurciuc: Desigur este mult mai ușor să fotografiezi pe cineva care știe sau are experiență în calitate de model. Însă nu este deloc neapărat ca persoana pe care o fotografiez să știe să pozeze. Este important ca aceasta să se simtă degajată alături de mine în calitat de fotograf, astfel încât eu să pot captura cât mai multe cadre sincere, care de fapt și sunt cele mai frumoase!

IMG_7402

Stela Botez: Prelucrezi mult o imagine? O treci prin multe filtre sau photoshop?
Irina Iurciuc: Cred că o imagine îmi ia cam 15-20 minute. Îi setez culorile în Lightroom, după care în Photoshop retușez pielea și alte chestii care nu pot fi făcute în Lightroom.

Stela Botez: Îți place să fotografiezi, iar tu însăți, preferi să fii fotografiată?
Irina Iurciuc: Foarte rar ajung să fiu eu fotografiată, dar cred că deja a trecut și perioada când doream să am cât mai multe fotografii. Mai degrabă fac eu poze frumoase pentru oameni frumoși la suflet și chip!

IMG_7428

Stela Botez: Îți dorești să devii un fotograf cu renume?
Irina Iurciuc: Nu vreau să fac din fotografie o profesie. Vreau să rămână un hobby pe care să îl fac din plăcere, iar pe plan profesional am alte scopuri.

Chiar dacă Irina este foarte modestă și arta fotografică pentru ea este doar o pasiune, eu sunt de părerea că Kolibry este foarte talentată și are șanse să ajungă departe spre succes. Mulțumesc Irina pentru fotografii.

IMG_7444

Foto: Kolibry Photography by Irina Iurciuc

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

 

One comment on “Îndrăgostită de arta fotografică, Irina Iurciuc este Kolibry Photography

  1. Foarte plăcut..fotografii încântător de frumoase,Tu admirabilă şi superbă ca întodeauna “Tu faci culorile ca să devină vii, Faci frumusețea să devină unică şi pură”….Bravo!♡☆

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.