Mi-e dor de o escapadă în Ardeal la Cetatea Alba Carolina

Vara curentă am avut 2 zile libere pentru o minivacanță în Ardeal. Mergând în vizită la prietena mea Camelia din orașul Alba Iulia, am ales să facem o plimbare prin Cetatea Alba Carolina, cetate pe care eu o vizitez de prin 2011, an de an, și am urmărit frumoasele transformări din timpul reconstrucțiilor pe parcursul anilor. Astăzi cetatea arată atât de frumos, încât reprezintă un punct turistic foarte atractiv pentru zona de centru a Ardealului, acesta fiind locul unde s-a făcut Unirea. 

selfpselfpCetatea Alba Carolina, cea mai impresionantă și cea mai vizibilă pentru turiști, înglobează între zidurile sale toate celelalte fortificații. Construirea ei este justificată de conjunctura istorică. După asediul Vienei și înfrângerea turcilor din anul 1683, treptat, Transilvania este ocupată de trupele austriece, ultimul principe al Transilvaniei, Mihai Apafi I, murind în anul 1690.

selfpselfpselfpbtyCetatea Alba Carolina extinsă pe 70 ha, a fost construită în stil Vauban, între anii 1715 – 1738, după planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, din inițiativa împăratului Carol VI de Habsburg. În anul 1714, împăratul aprobă construcția Cetății Alba Carolina, care se desfășoară sub comanda feldmareșalului austriac de origine franceză, Eugeniu de Savoia.

selfpcofcofcofPiatra de temelie este pusă în cadrul unei festivități fastuoase la 4 noiembrie 1715. Cetatea este un fort de formă stelară, cu ziduri groase, cu 7 bastioane și mai multe porți monumentale, realizate în stil baroc, împodobite cu basoreliefuri care înfățișează figuri și scene mitologice, realizate de Johann Konig.

cofcofselfp

Vă recomand să vizitați Cetatea Alba Carolina din orașul Alba Iulia, România!

sdrcof

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

3 comments on “Mi-e dor de o escapadă în Ardeal la Cetatea Alba Carolina

  1. Ce imagini faine! 🙂 Sunt si multe chestii din antichitatea daco-romana care merita vizitate. Si simbolurile nationale, gen Catedrala Unirii sau locul unde au fost exexutati rasculatii Horia, Closca si Crisan. 🙂 Schimbarea garzii si tragerile cu tunurile, meritand si ele o mica zabava. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.