Fata cu cobza a cântat pentru moldovenii din Ravenna, Italia

În perioada 16 – 18 iunie curent, Fata cu cobza s-a aflat în Italia pentru un concert live susținut în cadrul primei ediții a Festivalului Copiilor și al Familiei, organizat de asociația culturală Inima Moldovei din Ravenna, condusă de Liliana Țurcanu – Balaur, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Pentru prima dată am vizitat Italia. Pentru Fata cu cobza, această deplasare de lucru a fost și o bună escapadă într-un anturaj nou, de care chiar aveam nevoie, căci eram obosită de munca zilnică de la Chișinău. Uneori simt nevoia de o gură de aer proaspăt, de o nouă experiență, de o nouă plăcută provocare.

36225045_1826966107360818_5094460597563555840_nFestivalul Copiilor și al Familiei organizat de doamna Liliana a fost un bun prilej pentru moldovenii și românii din Ravenna, de a se întâlni, de a se revedea, de a se simți bine sărbătorind ziua copiilor și ziua universală a iei, păstrând tradițiile ca acasă, 17 iunie fiind aleasă data evenimentului, astfel încât acesta să fie în mijlocul perioadei între cele două sărbători internaționale. Oamenii au venit la concert și din alte zone ale Italiei precum Milano și Venezia.

36257378_1826966324027463_60048457456418816_nAnsamblul de copii ,,Doruleț,, de la Asociația Culturală Inima Moldovei din Ravenna au recitat poezii, au cântat și au prezentat o scenetă în limba română. Cert este că acești copii sunt născuți acolo în Italia și cunosc limba maternă foarte puțin, doar atât căt se vorbește acasă și la orele de română de la asociație. M-au impresionat mult, încât cu greu mi-am stăpânit lacrimile. Copiii au primit diplome și cărți aduse de domnul Andrei Chistol de la Chișinău, iar eu am fost cadoul muzical pentru toată lumea prezentă la festival. Fata cu cobza fiind, am cântat folclor autentic din Moldova și apoi am îndemnat lumea la joc cu sârbe și hore. Mi-am dorit să le aduc conaționalilor noștri un strop de tradiție de acasă pentru a le alina dorul. Eu cred că ei sunt niște oameni foarte puternici, întrucât au tăria de caracter să locuiască atâția ani într-o țară străină, să vorbească altă limbă, să mănânce altă mâncare decât cea de acasă, să ducă dor și să fie străin de rădăcinile sale. Acești oameni plecați afară pentru o viață mai bună, sunt pur și simplu extraordinari și mă înclin în fața lor! Eu sper că am fost la nivelul așteptărilor celor care m-au invitat să cânt.

Îninte de a începe evenimentul cultural, însă, imediat cum am fost preluată de la aeroport, organizatorii m-au dus la o nuntă dintre o moldoveancă și un italian, în calitate de surpriză din partea socrului mic, care atunci când a aflat că vine un artist din Moldova, a ținut neapărat să aducă muzica populară românească la nunta copiilor. Am cântat cu drag un mic program muzical la acea nuntă deosebită și am felicitat mirii frumoși, or, asta e menirea mea, să aduc bucurie oamenilor din jur. Cum a fost în această călătorie, vă invit să vedeți în vlog-ul de mai jos:

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

One comment on “Fata cu cobza a cântat pentru moldovenii din Ravenna, Italia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.