În ,,Tandem,, de Corina Bezdîga este un haos total ceea ce a scris pe paginile cărții, dar e haosul ei!

Îmi plac lecturile gustoase, îmi place să citesc despre suflet, viață, lacrimi, trăiri, emoții, emoții de dragoste…Ador cărțile pe care pot să le recitesc peste trecerea nemiloasă a timpului și să observ dacă încă mă mai regăsesc sau nu, dacă m-a învățat ceva viața asta, sau…Click pe Dor, delete și gata, încetăm cu mascarada!

E un haos total ce am scris pe paginile acestei cărți, dar e haosul meu, sunt scrierile unei femei care a înșirat pe hârtie emoțiile și trăirile ei fără perdea și menajamente. Asta spune autoarea Corina Bezdîga în prefața cărții sale Tandem, carte pe care eu am citit-o cu sufletul la gură. Este o carte sinceră, gustoasă, plină de sens și emoții pe care le trăiește fiecare femeie atunci când se îndrăgostește și iubește mai mult decât bărbatul. Este o carte plină de suferinți ce-ți taie răsuflarea printre rândurile versurilor care îți răscolesc amintirile proprii, îți răscolesc inima și trăirile din trecut. Asta am simțit eu, cel puțin, atunci când am citit Tandem, practic dintr-o răsuflare, dar cu mici pauze în care aveam nevoie să îmi șterg lacrimile de pe obrajii fierbinți și să mă întreb dacă mi-am învățat lecția de viață , dacă mai iubesc la fel ca în trecut, dacă m-am mai îndrăgostit vreodată, dacă m-am schimbat sau nu…

_75B6966.jpgTandemul meu cu Tandem (personal).
Îmi este greu să scriu acest articol, tot așa cum mi-a fost greu să mă decid să citesc cartea. Îmi era frică să o citesc. De ce? Despre Corina Bezdîga am aflat de pe facebook din filmările video de la lansarea volumului Bolnavă de dor la Chișinău, lansare la care eu nu am reușit să ajung și nici cartea nu am citit-o, dar din câteva poezii postate pe blog și pagina sa de facebook, Corina îmi plăcea. Tot de pe rețelele de socializare am înțeles că și scriitoarea mă place, de aceea, prima noastră întâlnire a fost una foarte spontană și plăcută. De parcă ne știam de o viață. Eram la un eveniment monden unde am avut posibilitatea să schimbăm două vorbe. Eu am cântat melodia ,,Tu și eu o galaxie,, și Corina, impresionată, mi-a lansat invitație la lansarea cărții Tandem pentru a cânta și acolo acest cântec. Lansarea propriu-zisă a fost una fabuloasă și de-a dreptul pasională. Prezentare teatralizată a cărții, copertă vie,muzică de dragoste, dans senzual, lumânări, cocktail, negru, catifea, public minunat, sesiune de fotografii și autografe și o încărcătură energetică nebună. Cel puțin pentru mine. Lansarea de carte deja m-a răscolit foarte mult datorită prezenței unor oameni care mi-au marcat viața personală, m-a răscolit atât de profund încât îmi doream să mă trasform într-un semn de carte și să mă ascund printre pagini. Dar viața ne arată semne uneori, iar noi trebuie să fim capabili să le înțelegem. Mă temeam să citesc cartea și abia peste mult timp, mi-am pus-o în valiză într-o călătorie la Brașov, orașul unde stă Corina Bezdîga. Acolo am citit-o, am plâns-o, am suferit-o, am retrăit-o, apoi am respirat-o adânc și am revenit la Chișinău. A mai trecut ceva timp, iar eu abia acum am prins curajul de a scrie acest articol despre cartea care mi-a stârnit noduri în gât. Mai multe detalii nu vreau să dau despre tandemul meu cu Tandem, dar te îndemn să o citești, iar înainte de asta, să o cunoști pe autoare din interviul de mai jos.

_75B6971.jpgSB: Cum și când ai început să scrii? Ce te-a determinat?
CB: Pasiunea mea pentru scris se naște în copilărie, pe bancile gimnaziului, în rânduri simple despre părinți sau patrie. Le dădeam viață apoi, recitându-le la toate serbările școlare. Mă bucuram de pe atunci de multe aplauze și aprecieri, ceea ce a venit ca o motivație pentru a continua…

SB: Ce te face să pui pe foaie trăiri sufletești omenești?
CB: Aștern exact ce simt. Iar trăirile îmi aparțin. Să scrii despre ce simți, fără menajamente, este mai simplu decât “a inventa” anumite povesti, cel puțin pentru mine. Dragostea, e cea care învârte totul în jurul meu, iubirea pentru oameni și pentru lucruri, ea este motorul în tot ceea ce aștern pe foaie și în general, pentru tot ceea ce fac sau nu în viața mea.

SB: Ceea ce scrii e inspirat din viața ta personală?
CB: Ceea ce scriu nu e inspirat din viața mea, ceea ce scriu e viața mea. Desigur cu unele nuanțe împrumutate, dar atât timp cât tot ce înșir pe hârtie vine natural și se naște din mine, consider că îmi aparține în întregime.

_75B7078SB: Ce este pentru tine iubirea adevărată?
CB: Iubirea adevărată reprezintă un întreg compus din mai multe elemente: încredere, sinceritate, pasiune, nebunie, siguranță și liniște uneori. Dintr-un el + acest întreg, se poate creiona o adevarată iubire, fără limite și temeri.

SB: De ce suferă oamenii în dragoste?
CB: Oamenii suferă din două motive: din propriile greșeli sau din cauza puținei iubiri care se îndreaptă asupra lor din partea celor de la care o așteaptă. Mai greu e că din propriile greșeli poți învăța și le poți repara, iar de indiferența celorlalți te poți lovi oricând, oricât de experimentat ai fi.

SB: Cum reacționează femeile la ceea ce scrii tu? Dar bărbații?
CB: Reacțiile au fost doar pozitive. Regăsire, motivație și satisfacție atât de la femei cât și culmea, de la destui bărbați.

_75B7109SB: Cât de greu este să scrii versuri profunde?
CB: Nu este greu pentru că eu nu îmi impun nimic și nu cer nimic de la mine, când este vorba de versuri și scrierile mele. Eu las inima să simtă, iar mai apoi, mâna să își pună creionul între degete și să transpună tot.

SB: Ce te ajută să creezi? o persoană? un vin? o țigară, așa cum descrii în Tandem?
CB: Vinul și țigările sunt doar un laitmotiv. Oamenii… oamenii din viața mea și iubirea mea pentru tot, asta mă ajută să creez.

SB: De ce Tandem? De unde acest titlu de carte?
CB: “Tandem “ a venit spontan. Îmi place că asta reprezintă în întregime noțiunea de “doi”, de “împreună”. Chiar dacă în nuvelă regăsim mai multe personaje, ideea lecturii este despre un tandem. Despre doi care contează. Despre doi care rămân. Despre doi care se iubesc chiar dacă viața îi desparte.

_75B7148SB: La ce lucrezi acum? Pregătești alte surprize pentru cititorii sau cititoarele tale?
CB: Lucrez la ceva. Deocamdată nu știu dacă o să las totul așa sau o să fac modificări majore. Aș putea să lansez un nou volum de versuri sau o nuvela. Lucrez în concomitent la ambele și timpul îmi va arăta care are prioritate.

SB: De ce au nevoie femeile pentru a fi fericite? Dar bărbații?
CB: Fericirea unei femei: un bărbat. Fericirea unui bărbat: o femeie. Și da, împlinirea personală, succesul, activitățile și pasiunile.

Poezia mea preferată 
Nu fumează, nu știe să bea și nu dansează,
Nici nu se bucură de toamnă,
Nu duce ,,în brațe,, nici un copil,
Nu are ,,la braț,, nici o doamnă.

Doarme singur, râde rar,
singura bogăție e în buzunar.
Nu se îndrăgostește,
n-a învățat că nu tot se plătește,
nu tot se cumpără,
precum roșiile din piață,
deși crede că știe, nu știe nimic despre viață.
Plătește comisioane,
bărbatul fără caracter,
în cont cu câteva milioane.

Nu fumează, nu știe să bea și nu dansează,
Nici nu se bucură de toamnă,
Nu duce ,,în brațe,, nici un copil.
Nu are ,,la braț,, nici o doamnă.
Corina Bezdîga, Tandem

_75B7120Mulțumesc deosebit fotografului Ion Pleș Alexandru care a făcut un efort enorm pentru a surprinde imagini de la evenimentul de lansare a cărții.

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

2 comments on “În ,,Tandem,, de Corina Bezdîga este un haos total ceea ce a scris pe paginile cărții, dar e haosul ei!

  1. Pingback: Prietena mea scriitoare – Corina Bezdîga, pregătește o carte reprezentativă Moldovei | Stela Botez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.