La limită de Diana Farca – cartea care m-a pus pe gânduri și mi-a scurs lacrimi

Am descoperit romanul ,,La limită,, prin Elibraria și Clubul Cititoarelor Moderne care au organizat o frumoasă lansare de carte la care au adus-o pe autoarea Diana Farca de la Timișoara la Chișinău. Nu am reușit să ajung la acea lansare, dar am cumpărat cartea, am citit-o și mi-am dorit să o cunosc personal pe Diana. Aveam o ușoară părere de rău că nu aveam un autograf de la ea scris frumos pe prima pagină a romanului. Puțin mai târziu, Clubul Cititoarelor Moderne au organizat o întâlnire cu autoarea și eu cu mare bucurie am mers ca să o cunosc și să îi iau acel autograf dorit. Pot să spun că ne-am împrietenit și ne urmărim una pe cealaltă pe facebook. Ce poate fi mai frumos?

15168866_1823750531174659_6901798505272975163_oCând citeam ,,La limită,, mi-a venit în gând să scriu acest articol pentru că mie îmi place să împărtășesc lucrurile calitative cu care mă întâlnesc în viață, iar cartea Dianei Farca chiar m-a pus pe gânduri și la final mi-a scurs lacrimi. Este o poveste de viață cu personaje pe care le avem în societatea noastră, cu întâmplări în care ne regăsim. Lansată acum 3 ani, cartea ,,La limită,, are acum o haină nouă. Am realizat pentru tine un mic interviu cu Diana Farca și scris mai joc câteva secvențe din roman, care mi-au plăcut.

A descoperit pasiunea pentru scris încă din copilărie, iar în urma unei iubire din trecut a decis să scrie o carte…
Am descoperit pasiunea pentru scris concomitent cu cea pentru citit, dar am dezvoltat-o prin gimnaziu, când am început să scriu pentru „Lumina divină”, o revistă a bisericii din Badea Cârțan, cartier din Timisoara, în care am copilărit, și alte publicații locale.
Am câștigat primele concursuri de creație în liceu, apoi am întrerupt scrisul, aproape opt ani, și l-am redescoperit, ca panaceu sufletesc, în urma unei decepții în iubire. Nu m-am decis să scriu o carte, per se, dar în mine s-a conturat povestea unei iubiri „La limită” și am simțit că trebuie să duc demersul la final, publicând-o.

23737906_2079277508752898_4238885794169647821_o,,La limită,, este un roman gândit, o ficțiune cu elemente și personaje inspirate din viața sa…
Personajele au frânturi din mine și din toți oamenii, cu care mi-am intersectat drumul și care mi-au atins, în vreun fel, sufletul. Cartea e pură ficțiune, însă gusturile bătrânului, la viniluri, literatură, ceai etc., sunt ale mele. O iubesc, spre exemplu, pe Dinah Washington, a cărei muzică e amintită în carte. A fost și va rămâne, fără Auto-Tune, „regina muzicii blues” și cea mai populară artistă de culoare din anii 1950, într-o lume dezbinată de rasism.
Unul dintre mesajele cărții, acela al iubirii perene a lui Albert pentru Lucia, are la bază cea mai frumoasă declarație de iubire, pe care am știut să o fac la acel moment, pe eșafodul unei iubiri imposibile. Dacă adaugi un „n” în coada numelui ei, vei descoperi destinatarul mesajului, care a aflat ulterior despre roman și nu crede, nici azi, că mesajul i-a fost adresat. Dacă nu trăim viața ca pe un salt de credință, ne temem să atingem suprafața apei, cu vârful peniței și nu credem nici în dosul cămășii, darămite în alte suflete.

Albert este un personaj foarte complex, misterios și puțin ciudat care într-un final se regăseste în propriul destin…
Îmi plac romanele cu final trist, dar într-o lume măcinată de știri negative și manipulare grosolană, avem nevoie, la nivel existențial, de povești cu finaluri vesele. Albert nu e un antierou, dar e eroul credibil, care ne îndeamnă la empatie. Povestea prieteniei atipice, dintre puștiulică și Albert, prezintă reîntoarcerea la iubirea curată, primordială, din pântecele mamei și ideea că nici un suflet, oricât ar fi de măcinat, nu e irecuperabil.

Citește mult. Ne recomandă 5 cărți care au marcat-o… 
Citesc de la poezia erotică a lui Ocatvio Paz, la eseuri filosofice, nuvele, romane realiste, suprarealiste sau fantastice. Nu citesc literatură siropoasă, de genul scrierilor Sandrei Brown sau ale E. L. James, și (pseudo)psihologie aplicată.
Fiecare volum citit a contribuit la mine, cea de acum. Amintesc cinci titluri, care mi-au venit în minte: „Biblia”, „Tao Te Ching” de Lao Tzu, „La răscruce de vanturi” de Emily Bronte, „Muzeul inocenței” de Orhan Pamuk și „Shantaram” de Gregory David Robert

28418286_2214635718550409_1500929792_o„La limită” s-a bucurat și se bucură în continuare de mare popularitate. Despre cheia succesului unei cărti bune, conținutul și strategia de promovare cu impactul organic ținând cont de concurența pe piața literaturii, Diana Farca ne spune…
În România și în Rep. Moldova, tărâmul livresc e fertil, dar la început de recoltă, așa că e loc sub soare pentru toată lumea și am nespus de mulți prieteni scriitori, pentru al căror succes mă bucur, la fel ca pentru al meu. Unul dintre ei e Igor Guzun, pe care îl respect pentru omenie, inteligență, înțelepciune, caracter și o smerenie intelectuală rar întâlnită, în fața căreia mă înclin.
Se spune că o carte bună trece proba timpului. Departe de a considera „La limită” vreo capodoperă, pentru că poartă amprenta debutului livresc, mă bucur de succesul fulminant al cărții, după trei ani de la publicare.
Dacă în trecut abia am vândut 700 de volume, de manieră organică, vindem acum aproximativ 400 de volume săptămânal și voi avea cartea disponibilă în librăriile din Franța, sper, în cursul acestei veri. Realizez momentan venituri mai mari din scris decât din biroul de asigurări. Succesul se datorează în mare parte editurii „Stylished”, care a semnat volumul, de Sărbători.
Firma, recent înființată, e a unui prieten din copilărie, Bogdan Pîrjol, care publică și revista „Stylished”, la care scriu, disponibilă în România, la „OMV”, „Petrom”, „Socar”, „Gazprom”, „Auchan” etc. După stocul de carte afișat, în timp real, pe site-ul http://www.stylishedbooks.ro , fiecare carte publicată sub egida lor va deveni, în scurt timp, bestseller. Le mulțumesc!

Pregăteste noi surprize pentru cititorii săi…
Am terminat de scris jumătate din cel de-al doilea roman, „Spitalul”, gândit ca un puzzle mental. Am avut trei ani fructuoși, însă tumultuoși. De câte ori am fost întrebată când e gata următorul volum am reacționat defensiv, invocând zeci de motive, pentru lipsa de concentrare și de constanță.
Retrospectiv, eram într-un vid creativ, pe care – cu voință și cu perseverență – l-aș fi depășit demult, dacă aș fi renunțat la teama de eșec și la inautenticitatea din viața personală, printr-o relație neasumată, cu multiple împăcări și despărțiri, care m-a învățat să (mă) iubesc, să îmi asum partea de vină, să nu mă justific atunci când nu e cazul, să nu judec, să nu forțez mâna destinului și să nu mă las distrasă de la propriile idealuri.

28235506_1916488125332680_4927532689245811654_oSecvețe din paginile cărții

…Plină de umor negru e viața, cu poante pe care nici cel mai cinic om de pe fața Pământului nu le înțelege! Rai, Iad, iarnă, vară, rece, cald etc. Cui îi pasă? Unii trăiesc în Iadul lor personal, chiar aici, pe Pământ. Apoi, singuri, așa cum au venit pe lume, mor. Se duc în Rai, se duc în Iad? Pfff, se duc în pământ, unde devin îngrășământ natural.

…Motto: Nu păși în urma mea. S-ar putea să nu știu să conduc. Nu păși în fața mea. S-ar putea să nu țin pasul. Pășește doar alături de mine și fii prietenul meu. de Albert Camus

…Stă în natura umană să gândim prea mult, să acționăm prea puțin și să avem dubii permanent. Începem să renunțăm la aceste deprinderi nefericite abia în momentul în care încetăm a ne raporta la părerile celor din jur. Oamenii înpăcați cu ei înșiși nu au nimic de demonstrat celor din jur, pentru că și-au demonstrat deja lor înșile tot ce era necesar.

…Tot ea mi-a explicat că o căsnicie nu e nimic altceva decât o pereche de șosete, care – dacă s-au descusut – pot fi cusute la loc, în loc să fie aruncate la coș și-nlocuite cu o pereche nouă, care va necesita și ea o cusătură, în timp.

…trebuie să fin selectivi, pentru că lucrurile ieftine sunt la mare căutare, pe când lucrurile rare sunt scumpe și nu atât de accesibile.
28313935_2214600718553909_1403847065_n

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

One comment on “La limită de Diana Farca – cartea care m-a pus pe gânduri și mi-a scurs lacrimi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.