Lecturi de Vinil cu Igor Guzun

Când am descoperit această carte pe facebook, m-a impresionat coperta și denumirea ei. Apoi l-am cunoscut pe autorul Igor Guzun din spusele Cristinei Doba de la elibraria.eu sau din spusele tinerilor jurnaliști de la zugo.md și stiripozitive.eu și mi-am dorit cartea! Iar atunci când am înțeles că am posibilitatea să merg la redacția stiripozitive și acolo voi avea ocazia să-l cunosc pe domnul Igor, am fost onorată. 

IMG_2128.JPGDeja citeam cartea pe care o cumpărasem întro zi când aveam timp liber prin oraș preț de o oră și eu am decis să mi-l ocup cu o carte interesantă. Când am stabilit vizita mea la stiripozitive, am luat cu mine cartea pentru a-l ruga pe autor să îmi semneze un autograf. Ura! L-am cunoscut personal și aș avea atâtea de învățat de la el! Inclusiv din cartea lui care este un amalgam de amintiri din copilăria și adolescența mea, este o ușoară filosofie asupra vieții pe care o trăim pe alocuri veselă, pe alocuri tristă, iar pe alocuri prostuță și fascinantă. Am citit-o dintr-o răsuflare și cu zâmbetul pe buze undeva la înălține, și pe bune, pentru că zburam cu avionul cam 3 ore, iar eu prefer să citesc decât să dorm pe scaun. Atâta inteligență despre atât de multe lucruri din viața asta, într-o singură carte, mai rar! Mi-a plăcut mult și cu siguranță că o să revin la ea ori de câte ori o să caut inspirație, relaxare și răscolire de amintiri din trecut. Poate că și amintiri din viitor, oricum noi suntem aceeași doar că în alte generații de oameni. Suntem aceeași, suntem ca un vinil.

IMG_2109Vinil este ca o Moldovă în miniatură, după cum spune Valeriu Turea. Zina Zen scrie despre Vinil: ,,Am citi și am plâns. Am citit și am râs. Pe urmă, pur și simplu, am plâns fără carte. Am mai citit. Am mai râs. Eram ca o melodie veche de-a dragului și regretatului Mihai Volontir. Am vrut să-mi număr anii, toamnele. Am vrut să-mi număr vămile. De dor…,, În speranța că îți voi răscoli interesul pentru acestă carte, hai să-ți las aici câteva scrieri din Vinil:
– În Moldova cădem de muncă, cădem de acord, cădem pe gânduri, cădem în disperare de câte se întâmplă.
– În Moldova oina demult nu se mai joacă, doar se exclamă.
– Tabletele. Copiii le înghit fără plăcere. Reclamele ne asigură, cu voce grăbită, că unele se pot elibera fără prescripție medicală. Dar cele mai trendy sunt tabletele portabile.
– Moldova e singura țară din lume. Doar aici există ceva care te suflă, te trage și te bate, iar pe deasupra îl mai și plătești. Curentul.
– Italia seamănă pe hartă cu o cizmă. De asta i se mai spune uneori țara-cizmă. Moldova seamănă – dacă ne uităm mai bine pe hartă – cu o gheată. Ghiata țară.
– Înainte bărbații purtau jiletcă, zice tata, la masă. Azi un bărbat, ca să fie perfect, are nevoie de Gillette, îi mărturisesc eu și el își aduce aminte că demult nu mai beau votcă, nici chiar Perfect.
– Această carte se termină brusc. La fel ca viața mamei din serialul ,,Podul bunicii și iPod-ul nepoatei,,.

IMG_2151 (1).JPGVreau să îți spun câteva cuvinte despre Igor Guzun: Este jurnalist și lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova, deja de 12 ani. Și-a început cariera de jurnalist scriind pentru ziarul Săptămâna. A făcut materiale în calitate de reporter în țări precum Japonia, China, Marea Britanie și Albania. A creat agenția URMA ta pentru a ajuta oameni şi instituţii să comunice. Este fondatorul revistei online Stiripozitive.eu. A scris 15 cărți, printre care Omul mai ales, Manualul de jurnalism în situații de criză, Vinil. Scrie pe blog „Aiciscriu.eu”. Recent a lansat cartea Bine pe care abia aștept să o citesc!

IMG_2124

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

3 comments on “Lecturi de Vinil cu Igor Guzun

  1. Pingback: Te invit să petreci o zi cu mine în fiecare lună. Februarie | Stela Botez

  2. Pingback: Onorată să fiu vorbitoare la lansarea cărții Vinil Collection de Igor Guzun | Stela Botez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.