De la muzică la lectură… sau invers?

Pentru mine lectura este o modalitate de a mă relaxa, de a mă restarta, de a afla ceva nou, de a mă inspira. Îmi place să citesc atunci când am timp liber, când o fac cu plăcere și când am o carte deșteaptă. În ultima perioadă mai mult colecționez cărți ale autorilor autohtoni decât le citesc, din lipsă de timp. Dar le ador, țin la ele, fac cadou  cărți și primesc în dar cărți. Istoria mea este de la muzică la lectură, dar se pare că totuși de la lectură la muzică.

Prima carte pe care am citit-o și de care mă simțeam mândră a fost ,,Amintiri din copilărie,, de Ion Creangă. Era o carte veche mică și groasă, cu multe foi îngălbenite și scrisul mărunt. Coperta cafenie de carton subțire ascundea toate poveștile lui Nică și eu, fiind mică, la țară, le citeam păscând bobocii pe un câmp micuț cu flori din apropierea casei părintești. Aceasta a fost prima carte fără imagini pe care eu am reușit să o citesc până la urmă fără să o abandonez, așa cum făceam cu alte cărți. O luasem de la biblioteca din sat unde eram înregistrată  și aveam abonament. Trebuia să aduc cartea înapoi la bibliotecă peste 2 săptămâni de la luarea ei. Mă străduiam să mă încadrez în timp, să fiu punctuală. Cel mai des nu terminam de citit și duceam cărțile fiind plictisită de ele. Mai mult îmi plăcea să mă plimb printre rafturile doldora de cărți și să le răsfoiesc cu pretextul că aleg. Luam o carte și nu o terminam de citit, iar peste 2 săptămâni o întorceam la bibliotecă. Pur și simplu mă plictiseam sau mi se nimereau niște cărți deloc interesante, până când nu am mai citit deloc.

B80P2361

Mă limitam la cititul de la școală, oricum era tare mult de învățat și nu mai aveam timp pentru cărți suplimentare. La bibliotecă mergeam doar după informații pentru temele de la școală. Apoi când am început și studiile muzicale în paralel, chiar nu mai aveam timp pentru lectură. Astfel nu mai obișnuiam să caut cărți, să citesc și nici să mă plimb prin rafturile de la bibliotecă. Au trecut anii, iar eu am absolvit instituțiile de învățământ și a apărut timp liber, dar nu îl foloseam pentru citit, ci pentru brodat și croșetat costume populare, privitul filmelor și ascultatul muzicii. Loc pentru lectură nu era. Făceam doar muzică și totul ce era legat de ea. Până într-o zi.

B80P2317

Aveam deja proiectul Fata cu cobza și am fost invitată să cânt folcor în deschiderea unui eveniment de lansare de carte. Jumătate de oră cât lumea se aduna, socializa, făcea poze, bea șampanie și se acomoda cu atmosfera evenimentului, eu cântam cântece vechi ale neamului nostru. Apoi a început lansarea de carte propriu-zisă cu interviu și întrebări-răspunsuri de la prezentatoarea Tatiana Slivca și cititori câtre autoarea Natașa Alina Culea. Era lansarea cărții Lupii trecutului.Sofia și de acolo a început dragostea mea pentru cărțile românești și moldovenești ale autorilor din România și Republica Moldova. Atunci am prins gustul pentru lansări de carte, fiind plăcut impresionată de felul elegant prin care Cristina Doba de la Elibraria.eu a organizat acea lansare împreună cu Clubul Cititoarelor Moderne, unde am fost invitată ulterior să fac parte. De atunci am mers la mai multe evenimente de lansări de cărți pe care le procuram cu drag și le puneam în așteptare spre lectură. Recunosc, multe dintre cărțile de la lansări încă nu au fost citite, dar e mare plăcerea să știu că am acolo un autograf și amintiri frumoase, ba mai mult, mă cunosc personal cu autorii.

B80P2351

Astăzi mă pot numi o cititoare care mai mult colecționează cărțile. Am multe cărți bune și frumoase, cu autografe și cumpărate cu multă dragoste, pe care abia aștept să le citesc. Când? Când le va veni vremea. Când voi dispune de timp și voi avea nevoie de inspirație, idei și trăiri adevărate. Or, o carte chiar îți oferă trăiri adevărate spre deosebire de film. Cartea îmi oferă posibilitatea de a-mi regiza totul în cap după propria imaginație și de a înțelege subiectul ei în propriul mod. Și când mă apuc de o carte, nu mă las până o termin de citit. O citesc oriunde, în transport, la concerte când am de așteptat, în local până mi se aduce mâncarea comandată, înainte de somn etc. Consider că este necesară o muncă enormă și un talent deosebit pentru a scrie o carte. De aceea, tot respectul meu pentru autori, scriitori și alți oameni care lucrează cu cărțile!

B80P2306

Iată deci povestea mea de cititoare. Dacă e de la lectură la muzică sau de la muzică la lectură, luați-o cu doriți!

Foto istudio.md

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

3 comments on “De la muzică la lectură… sau invers?

  1. Iubirea de lectură începe întotdeauna cu o carte care ți se potrivește. Tare mă bucur că am contribuit la declanșarea ei! Trebuie să recuperăm, Stela, am mai scris două cărți de atunci 🙂
    Te îmbrățișez,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.