Scuzați, dar nu am ce să sărbătoresc pe 9 mai…

Poate mă veți judeca după acest articol, dar simt că nu vreau să tac pentru că chiar nu văd rostul zilei de 9 mai ca fiind o sărbătoare, zi liberă în Republica Moldova.

Scuzați, dar eu nu am nimic cu Victoria rușilor asupra fascismului din timpurile celui de-al doilea război mondial. Astăzi avem o Germanie bogată și o Rusie săracă. Nu mă refer la orașul Moscova, ci la întreg teritoriul țării care înseamnă sate foarte sărace cu oameni putrezi de băutură…doar folclorul lor este frumos. De ce eu trebuie să mă bucur pentru războiul în urma căruia milioane de români moldoveni basarabeni au fost omorâți sau deportați și rupți de la rădăcina lor? De ce eu trebuie să mă bucur pentru că străbuneii mei au suferit războiul rușilor și al nemților? Pământul meu natal a fost ocupat de oameni trimiși din URSS, acolo fiind alungați de răi, aici fiind puși în funcții de conducere, oameni care nici până în ziua de astăzi, după o viață trăită între Prut și Nistru, nu știu să lege un ,,bună ziua,, Ei vorbesc na normalinom iazîke….scuzați, dar aceasta este doar sărbătoarea lor. Să și-o sărbătorească în cercurile lor restrânse. Iar ei sunt numărați pe degete, acei veterani care au mai rămas din război, restul cetățenilor sunt altă generație. Rușii pleacă astăzi să locuiască în Germania și au acolo cartiere întregi și se supun legislației Germaniei, iar când vine 9 mai, toți se bucură pentru victoria contra fascismului….asta cum? Eu dacă eram Germania, îi alungam pe toți! Poate sunt rea, dar nu e sărbătoarea mea…

9 mai este și ziua Europei…Republica Moldova încă nu este membră a Uniunii Europene, iar la Chișinău această zi este sărbătorită de parcă ar fi una națională…De ce? Mulțumesc pentru investițiile străine și fondurile europene, mulțumesc pentru oportunitatea de a munci în Europa, de a studia acolo, de a călători acolo, de a trăi în țările europene, dar mi se pare că noi, moldovenii prea de multe ori sărbătorim, prea multe sărbători patriotice avem, prea multe zile libere avem, pe lângă sărbătorile noastre, strict ale noastre. Hai să mai cheltuim niște bani din bugetul statului! Hai să mai aruncăm niște ideologii meschine și să mai influiențăm populația prin aceste concerte de zile mari. Hai să vedem cine este mai tare, un partid sau altul, un oligarh sau altul! De exemplu, Franța nu are zi liberă de Ziua Republicii Moldova, chiar dacă acolo locuiesc mii de moldoveni! Și nici românii nu au ziua lor acolo în străinătate, în nici o țară europeană.

Scuzați, dar eu vreu să trăiesc doar prezentul și să prosper spre viitor. Cui trebuiesc ceremoniile astea de comemorare a căzuților în războiul pe care nu noi ca și neam l-am provocat? Strămoșii mei sunt acei cu opincă și suman, acei care la Crăciun au cântat colinda, la Paști au vopsit ouăle și mereu au cântat doina de dor ținând boii de coarne. Scuzați, e doar părerea mea!

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.