Port nume de floare și-s mândră tare!

Îmi plac toate florile, dar cel mai mult mă cucerește combinația dintre alb și verde. Nu știam de ce am așa o atracție față de florile albe pur mărunte sau mai mari, cum o fi ele. Dar am descoperit recent care este floarea numelui meu, și am înțeles că subconștientul meu influiențează puternic asupra mea.

Încă de mică copilă știam că numele meu Stela provine de la stea. Mult mai târziu am aflat că există floare Steluța sau Stelița, doar că nu știam cu arată ea. Mi-o imaginam violetă, micuță și cu petale lunguiețe și dese, dar nu arată așa floarea mea. Până când un băiat mi-a dedicat acest cântec:

 

Legenda spune

O stea s-a desprins de pe cer și a plecat în lume ca să vadă cum sunt oamenii. Zburând pe aripile vântului, steaua a străbătut țări și mări, dar nu a găsit nici un loc care să îi fie pe plac. Ajungând însă pe culmile munților Piatra Craiului, a rămas încântată de frumusețea locurilor și a hotărât să facă popas. Dar când a încercat să coboare de pe spinarea vântului, a alunecat și s-a lovit de un vârf ascuțit. Când a atins stânca, s-a prefăcut într-o floare albă, catifelată. De atunci Steluța poate fi găsită numai pe piscurile înalte, aproape de cerul din care s-a desprins. Oamenii au numit-o Floare-de-colț fiindcă un colț de piatră a transformat steluța în floare. I se mai spune și Floarea Reginei.

Știința spune

Floarea-Reginei, sau floarea-de-colț, (Leontopodium alpinum Cass.) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae. Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 – 20 cm. Tulpina și frunzele sunt îmbrăcate cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe. Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită. Perioada de înflorire este iulie – august.Crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci.
Mai este cunoscută și ca Floare-de-colț (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.
Conform Dicționarului de sinonime, pentru Floarea-Reginei există și următoarele denumiri: albumeală, albumiță, floare-de-colț, (rar) edelvais, (reg.) flocosele (pl.), steluță, floarea-doamnei.

Iată de ce când eram mică stăteam cocoțată pe sacara din podul casei ore în șir. Iată de ce am locuit mereu la ultimul etaj al clădirilor, atât acasă la părinți, cât și la chirie, cât și acasă. Mereu am tins să fiu mai aproape de cer, sus la înălțime 🙂

adelaparvu.com-despre-floarea-de-colt-in-gradina-si-la-ghiveci-text-Carli-Marian-13

Sursa: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org și Alex Morgoci

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.