Colaborare Kapushon & Stela Botez – ,,Cine cântă iarăși pe la sate,,VIDEO.FOTO.

Pe Marin Crețu Kapushon l-am cunoscut prin intermediul pieselor sale în care cânta despre locurile natale, mai exact din piesa Home. Mi-am dat seama că e de prin părțile mele, de la sud, și i-am lăsat un mesaj pe facebook. Mi-a răspuns. Și chiar a distribuit un cântec de-al meu, mai exact Era odată o tainică grădină, și a scris că nu ascultă muzică populară, dar îi place ceea ce fac eu. Am decis să ne întâlnim ca să ne cunoaștem în realitate. La prima noastră discuție au fost depănări de amintiri din copilărie și am descoperit că avem idei artistice comune despre care nu voi scrie pentru că sunt proiecte din viitor. La ambii ne place să vorbim despre realizări, nu despre planuri. Eu și Kapushon am continuat să prietenim și chiar să colaborăm. 

Într-o zi Marin mi-a propus să cânt refrenul piesei ,,Cine cântă iarăși pe la sate,, și eu am acceptat din primă pentru că îmi place să încerc lucruri noi, îmi place să experimentez, iar acest cântec ar fi ceva nou pentru mine. Atunci când am aflat că este coloana sonoră la filmul ,,Alte frunze de dor,, după Ion Druță…m-a încântat și mai tare ideea de colaborare.

Așadar, totul a început în 2014, când Kapushon a primit propunerea de a juca un rol în filmul ,,Alte frunze de dor,, în regia lui Victor Pietraru. Tot atunci i-a propus să facă și soundtrack-ul filmului. Dumitru Seretinean a compus instrumentalul, iar Marin a scris versurile axate pe aceeași tematică a filmului – drama moldovenilor care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a câștiga mai mulți bani, pentru un trai mai bun. Refrenul piesei, cel care mi-a revenit mie să-l cânt, a fost scris într-o dimineață când Marin se afla la mama lui la țară, în satul Tigheci, sat vecin cu satul meu de baștină. Poate aceasta este o legătură cosmogonică între sufletele noastre și pământul satelor învecinate în care ne-am născut atât eu cât și Kapushon. Pe noi ne inspiră mult satul de baștină.

Filmul propriu-zis este rupt din realitatea dură a societății noastre, care luptă de mulți ani cu migrația. Imaginile transmit acea stare de nostalgie, tristețe și durere a neamului nostru. Actorii sunt Ion Banaru, Mariana Bratu, băiețelul Vlad Scurtu, mama Ludmila Seretinean și tata Vladimir Calmâc. Regizorul Victor Pietraru este proaspăt absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice la facultatea Regie – Film și este un băiat foarte talentat, perseverent și muncitor. Astfel de tineri merită susținuți și aplaudați. El a ales romanul ,,Frunze de dor,, de Ion Druță ca etalon al filmului, a ales să redea realitatea societății noastre prin filmul său de lucrare de licență ,,Alte frunze de dor,, și i-a reușit să sensibilizeze întreaga țară, a reușit să stoarcă lacrimi din ochii moldovenilor de peste hotare, dar și acelor de acasă.

1a

Filmările videoclipului au durat o singură zi în care am înghețat cu toții pe ogoarele proaspăt arate. Ne-am încălzit în schimb prin procesul de lucru care a fost unul plăcut, productiv și vesel. Toamna este anotimpul nostalgiei și al tristeții, toamna se potrivește perfect și cu mesajul piesei ,,Cine cântă iarăși pe la sate,, și a filmului ,,Alte frunze de dor,, Până și dorul este un sentiment tomnatic, de aceea, videoclipul a fost filmat toamna și lansat împreună cu filmul, în noiembrie 2016.

2a

Impactul asupra publicului este unul puternic și durează deja mai bine de câteva săptămâni. Oamenii s-au regăsit în povestea asta, oamenii au rămas sensibilizați cu lacrimi pe obraz, oamenii ne laudă până și acum pentru film și cântec. Toate revistele au scris știre despre noul produs muzical și cinematografic. Televiziunile au realizat reportaje, radiourile difuzează piesa. Videoclipul a adunat peste 60.000 de vizualizări doar în primele 24 de ore și acum sunt peste 177.000 de vizualizări, ceea ce înseamnă record pentru canalul de youtube a lui Kapushon. Filmul a acumulat peste 100.000 de vizualizări timp de 10 zile, ceea ce este extraordinar pentru un film de scurt metraj produs de un student de la AMTAP. Iar pe mine lumea m-a descoperit cu alt stil de interpretare pe alt stil de muzică și asta mă bucură.

7a

Atunci când publicului place ceea ce face un artist și vine cu feedback pozitiv, aceasta este cea mai frumoasă răsplată. Mă mândresc și mă consider norocoasă pentru că îi am în viața mea pe acești oameni minunați cu care se poate de creat.

3a4a5a6a8a7acine-canta-iarasi-pe-la-sate-cover-foto

Foto: Victor Pietraru

Advertisements

One comment on “Colaborare Kapushon & Stela Botez – ,,Cine cântă iarăși pe la sate,,VIDEO.FOTO.

  1. Pingback: Toate vin și trec – piesa lui Capely cu refrenul vocii mely.audio | Stela Botez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s