Kapushon & Stela Botez – Cine cântă iarăși pe la sate (official video/foto/versuri)

Pe Marin Crețu Kapushon l-am cunoscut prin intermediul pieselor sale în care cânta despre locurile natale, mai exact din piesa Home. Mi-am dat seama că e de prin părțile mele, de la sud, și i-am lăsat un mesaj pe facebook. Mi-a răspuns. Și chiar a distribuit un cântec de-al meu, mai exact Era odată o tainică grădină, și a scris că nu ascultă muzică populară, dar îi place ceea ce fac eu. Am decis să ne întâlnim ca să ne cunoaștem în realitate. La prima noastră discuție au fost depănări de amintiri din copilărie și am descoperit că avem idei artistice comune despre care nu voi scrie pentru că sunt proiecte din viitor. La ambii ne place să vorbim despre realizări, nu despre planuri. Eu și Kapushon am continuat să prietenim și chiar să colaborăm. 

Într-o zi Marin mi-a propus să cânt refrenul piesei ,,Cine cântă iarăși pe la sate,, și eu am acceptat din primă pentru că îmi place să încerc lucruri noi, îmi place să experimentez, iar acest cântec ar fi ceva nou pentru mine. Atunci când am aflat că este coloana sonoră la filmul ,,Alte frunze de dor,, după Ion Druță…m-a încântat și mai tare ideea de colaborare.

Așadar, totul a început în 2014, când Kapushon a primit propunerea de a juca un rol în filmul ,,Alte frunze de dor,, în regia lui Victor Pietraru. Tot atunci i-a propus să facă și soundtrack-ul filmului. Dumitru Seretinean a compus instrumentalul, iar Marin a scris versurile axate pe aceeași tematică a filmului – drama moldovenilor care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a câștiga mai mulți bani, pentru un trai mai bun. Refrenul piesei, cel care mi-a revenit mie să-l cânt, a fost scris într-o dimineață când Marin se afla la mama lui la țară, în satul Tigheci, sat vecin cu satul meu de baștină. Poate aceasta este o legătură cosmogonică între sufletele noastre și pământul satelor învecinate în care ne-am născut atât eu cât și Kapushon. Pe noi ne inspiră mult satul de baștină.

Filmul propriu-zis este rupt din realitatea dură a societății noastre, care luptă de mulți ani cu migrația. Imaginile transmit acea stare de nostalgie, tristețe și durere a neamului nostru. Actorii sunt Ion Banaru, Mariana Bratu, băiețelul Vlad Scurtu, mama Ludmila Seretinean și tata Vladimir Calmâc. Regizorul Victor Pietraru este proaspăt absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice la facultatea Regie – Film și este un băiat foarte talentat, perseverent și muncitor. Astfel de tineri merită susținuți și aplaudați. El a ales romanul ,,Frunze de dor,, de Ion Druță ca etalon al filmului, a ales să redea realitatea societății noastre prin filmul său de lucrare de licență ,,Alte frunze de dor,, și i-a reușit să sensibilizeze întreaga țară, a reușit să stoarcă lacrimi din ochii moldovenilor de peste hotare, dar și acelor de acasă.

1aFilmările videoclipului au durat o singură zi în care am înghețat cu toții pe ogoarele proaspăt arate. Ne-am încălzit în schimb prin procesul de lucru care a fost unul plăcut, productiv și vesel. Toamna este anotimpul nostalgiei și al tristeții, toamna se potrivește perfect și cu mesajul piesei ,,Cine cântă iarăși pe la sate,, și a filmului ,,Alte frunze de dor,, Până și dorul este un sentiment tomnatic, de aceea, videoclipul a fost filmat toamna și lansat împreună cu filmul, în noiembrie 2016.

2aImpactul asupra publicului este unul puternic și durează deja mai bine de câteva săptămâni. Oamenii s-au regăsit în povestea asta, oamenii au rămas sensibilizați cu lacrimi pe obraz, oamenii ne laudă până și acum pentru film și cântec. Toate revistele au scris știre despre noul produs muzical și cinematografic. Televiziunile au realizat reportaje, radiourile difuzează piesa. Videoclipul a adunat peste 60.000 de vizualizări doar în primele 24 de ore și acum sunt peste 177.000 de vizualizări, ceea ce înseamnă record pentru canalul de youtube a lui Kapushon. Filmul a acumulat peste 100.000 de vizualizări timp de 10 zile, ceea ce este extraordinar pentru un film de scurt metraj produs de un student de la AMTAP. Iar pe mine lumea m-a descoperit cu alt stil de interpretare pe alt stil de muzică și asta mă bucură.

7aAtunci când publicului place ceea ce face un artist și vine cu feedback pozitiv, aceasta este cea mai frumoasă răsplată. Mă mândresc și mă consider norocoasă pentru că îi am în viața mea pe acești oameni minunați cu care se poate de creat.

3a4a5a6a8a7acine-canta-iarasi-pe-la-sate-cover-fotoFoto: Victor Pietraru

Cine cântă iarăși pe la sate

Atâtea cântece de dor ne-au inundat tricolorul
Plâng de veacuri moldovenii, plânge și folclorul
Mai e Soroca, dar câmpia ei nu mai este
Si-am aflat că Harap Alb e numai în poveste
Țara asta-i ca o bunică înteleaptă
Să-i îmbuneze pe cei din jur de secole încearcă
Și nu se supără, ea totul iartă
Crede în proverbul despre cei ce capul pleacă
Moldovenii s-o-înrăit și ei de tot săracii
Îi de la durece că inima-i cu așchii
Îs speriați și prinși în colț plini de obidă
Și de-ntrebi ce mai face, răspunsul îl evită
E durerea unui neam și-o ducem cu mândrie
O lume-ntreagă ne-o pus în genunchi, deci las-să știe
Copiii noștri-s fericiți de câteva bomboane
Și la noi în casa mare încă stau în colț icoane

Cine cântă iarăși pe la sate
Ce spun soaptele pe-ntunecate
Cine plânge peste toamnele toate
Poate o iubire de demult

E un neam cu suflet mare și puțin noroc
Răbdător și chinuit, așa e scris în astre
Să ințelegi dispare, nu tre să fii propoc
Onachi Cărăbuș, povara bunătății noastre
El e tare ca granitul, nu-l doboară ploile
Nu-ngheață iernie, iubește verile, înfruntă căldurile
Ține în secret durerile și-n suflet rugile
Și totuși a căzut, l-au doborât trădările
Nu-i nostalgie de trecut, e doar prezent
O națiune, un faliment, ce prost experiment
Și dacă rap-u-i realitate sau să fie, așa se cere
Rap-ul românesc e mai mult despre durere
Ne cheamă-încă pădurile, câmpiile, prin colțuri de planetă
Răsar în soapte doinele și Harap Alb șanse încă are
Cât se-aude-un nai cântând acolo-n vale

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

One comment on “Kapushon & Stela Botez – Cine cântă iarăși pe la sate (official video/foto/versuri)

  1. Pingback: Toate vin și trec – piesa lui Capely cu refrenul vocii mely.audio | Stela Botez

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.