Despre filmul lui Ion Usatyi…,,Între Minciună și Adevăr,,(76min)

Cred că nu întâmplător a fost difuzat la final, ultimul pe lista tuturor filmelor de la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Film „ClassFest”…este un material care mi-a rămas în capt și m-a marcat, un film care mi-a deschis ochii și m-a făcut să diferențiez realitatea goală spre deosebire de cea pe care se străduie sau își durește sau intenționează artistul să o arate lumii prin creația sa…
Omul de artă, oricare ar fi el: muzician, pictor, sculptor, regizor, actor, fotograf, poet, designer, dansator….se teme să facă artă cu viața reală și folosește ca materie primă idei superficiale, strălucitoare pe alocuri ca să sară în ochii publicului consumator…asta e comercialul! Asta nu e artă!
Ion Usatyi i-a descusut pe profesorii de la academie care au recunoscut calitatea reală a filmelor lor….tot așa în orice domeniu al artei, avem niște oameni care îi învață pe alți oameni mai tineri, dar ei înșiși nu sunt siguri că o fac bine….atunci unde este creația?
De ce un om care crează trebuie să respecte niște ,,reguli, mai rău, curriculare,, ? Pentru ca până la urmă să iasă adevărul gol goluț la iveală și să se recunoască faptul că valoroasele lucrări sunt un fals?
De aceea studenții respiră ușurați când absolvesc….pentru că ei abia atunci capătă libertatea de a crea și de a fi adevărați în ceea ce fac.
Artistul lucrează cu publicul prin inconștient, iar asta înseamnă că un film apreciat de public, chiar dacă e filmat greșit, dacă place, atunci e film bun, vrem noi sau nu.
Ion Usatyi, dacă citești asta, am o rugăminte, încarcă pe canalul tău de youtube filmul integral. Vreau ca cineva să-l vadă și să reîncerce să facă film.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s