”Între voi, vorbiți cum vreți! Limba voastră-mi e străină…Pe pământul românesc, Limba Noastră e Română!”_Stela Botez

31 august – Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990 (la un an de la evenimentul istoric), sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”. De la venirea administrației liberale în fruntea municipiului Chișinău, sărbătoarea și-a recăpătat numele de „Limba noastră cea română”.

limba foto

Ce bine e că avem așa sărbătoare! Aceasta chiar e sărbătoare națională! Bine că am scăpat ofiacial de termenul ”limbă moldovenească”. Ce bine e că Limba Română e la ea acasă….măcar într-o zi din an.

Pentru mine, limba pe care o vorbesc înseamnă exprimare liberă, sunt liberă să trăiesc în țara în care m-am născut, deci sunt liberă să vorbesc limba maternă fără să mă oblige cineva să spun ”bună dimineața” în altă limbă….eu sunt acasă și asta contează!

Ce bine ar fi dacă noi toți împreunați am păstra acest lucru scump – limba. Dar am păstra-o curată, așa cum e lăsată din strămăși, fără ”ok-uri” și ”davai-uri”. Ei, dar parcă tot mai ”prikolina” este să o schimonosim așa cum ne place nouă, nu? Căci noi suntem noua generație de nonconformiști cu mama și tata ”la” Italia și cu ”starișii” (bunicii) în sat! Abia când suntem umiliți de cetățenii altei țări, abia când suntem nevoiți să învățăm germana pentru ca să putem lucra la ”stroikă”, abia când vrem să cerem un cot de pâine și nu putem să legăm două cuvinte, înțelegem cât de mult înseamnă să fii acasă și să vorbești Limba Ta!

31 august este sărbătoare națională când îmbrăcăm cu mândrie o ie și atârnăm la mână o brățară tricolor. Astăzi, eu cred că nu-și are loc masa festivă și paharul de vin cu dansuri și chiote. Astăzi se sărbătorești conștientizând o dată în plus, valorile naționale și patriotismul nostru. Astăzi se aprinde o lumânare pentru ca limba română să fie mereu în gura și mintea noastră….se aprinde o lumânare pentru cei care au luptat pentru ea: pentru Doina și Ion Aldea-Teodorovici, pentru Grigore Vieru, pentru Dumitru Matcovschi, pentru Petre Teodorovici, pentru Eminescu, pentru….pentru…avem pentru cine acorda un gând de recunoștință. La mulți ani, limba mea! La mulți ani, Româna! Te iubesc!

la-chisinau-este-marcata-sarbatoarea-limba-noastra-cea-romana-1377947755

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.