Crăciunul mai frumos cu 19 simboluri

Și fiindcă astăzi este sfântul Crăciun, sărbătoarea mea preferată, dragă cititor sau cititoare, ți-am pregătit o scurtă informație despre simbolistica Crăciunului. 19 simboluri de Crăciun sunt prea puține, or magia de sărbătoare este formată din mult mai multe lucruri mărunte care ne fac viața mai frumosă!

1. Acadelele în formă de bastonaș
Acadelele de Crăciun reproduc forma toiagului unui păstor sau , se spune , a bastoanelor care erau agitate în timpul unei slujbe religioase pentru a-i aduce la tacere pe copiii prea vorbăreți.
Culorile roșu și alb îmbinate în spirala la acadelele tradiționale de Crăciun simbolizeaza fraternitatea oamenilor întru credința creștină.

2. Bradul de Craciun
Obiceiul de a folosi ca pom de Crăciun un copac sau o plantă perenă simbolizează dragostea eternă a lui Dumnezeu. Luminițele pomului reprezinta stelele din paradis , iar steaua din varf este
identificată cu steaua de la Betleem  urmată de cei trei înțelepți în cautarea copilului Isus.
Pomul de Craciun semnifică , de asemenea , viața și lumina infinită. Acele pomului se spune ca sunt îndreptate în sus , către ceruri. Se crede că pomul de Crăciun își are originea în Germania secolului al XVI-lea. Popoarele germanice împărtășeau obiceiul de a împodobi brazii , atât afară , cât și în locuințe.

3. Cadourile de Craciun
Darurile sunt o manifestare de iubire simbolizând actul de dragoste de care a dat dovadă Dumnezeu atunci când l-a trimis pe Isus printre oameni. Cadourile ne reamintesc că Isus Hristos a fost un dar dat omenirii de catre Dumnezeu. Obiceiul darurilor de Crăciun se spune că provine din istoria celor trei magi , care au adus cadouri pentru copilul Isus.


4. Cărțile poștale de Crăciun
Cărțile poștale de Crăciun sunt originare din Anglia , fiind , initial , create de către copiii care încercau sa își practice abilitatea de a scrie. Cu ocazia Crăciunului , ei au descoperit acest mod de a-și felicita părinții.

5. Ciorapii de Crăciun
Obiceiul ciorapilor de Crăciun provine dintr-o legendă despre un nobil care și-a risipit necugetat averea , lăsându-și fetele fără zestre. Sfântul Nicolae a auzit despre această situație și a venit pe ascuns la locuința fetelor. El a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei , care au căzut în ciorapii fetelor , atârnați pentru a se usca lângă șemineu.

6. Clopoțeii de Crăciun
Clopoțeii anunță nașterea lui Isus (inclusiv în colinde ) , ei trimițand către oameni chemarea de a slăvi pe Hristos. Folosiți în păstorit pentru a călăuzi oile pierdute către turmă, ei semnifică marea valoare a oamenilor în ochii lui Dumnezeu. De asemeni, rasunetul clopotelor bisericilor reprezentă , inițial , un anunț al sosirii lui Isus.

Stela Botez_Revista Mireasa (10 of 373)
7. Coronițele de Căciun
Cununile sau coroanele de Crăciun semnifică dragostea nemărginită a lui Dumnezeu fată de oameni. Forma circulară a acestora este asemeni iubirii , care nu are capăt și nu încetează vreodată.

8. Cozonacul de Crăciun
Cozonacul  reprezintă o apoteoză a sacrificiului străvechi adus graului , dar și o expresie a lui Isus “painea vietii”.

9. Culorile Craciunului
– Culoarea roșie simbolizează sacrificiul lui Isus sau sângele vărsat de acesta pentru păcatele      noastre.
– Culoarea verde semnifică tinerețea , speranța , natura , dar și viața eternă întru Hristos.
– Culoarea aurie este o expresie a regalității lui Isus.


10. Ingerii 
Simboluri ale spiritelor bune, îngerașii fie atârnați pe crengile de brad, fie obiecte decorative, proclamă nașterea lui Isus.

11. Lumânările
Lumânările sunt un simbol al luminii mântuitorului cuprinzând întregul pământ și o expresie a recunoștiinței noastre față de steaua de la Betleem.

Stela Botez_Revista Mireasa (11 of 373)
12. Moș Crăciun
Moș Crăciun este o dezvoltare sau o reconfigurare a tradiției Sfântului Nicolae , răspândită printre oameni începând cu secolul IV. Sfântul Nicolae, descris ca un om generos , devotat în special copiilor și celor săraci, s-a transformat într-o legendă care s-a împrăștiat în toate colțurile Europei. În mod tradițional , Sfântul Nicolae avea o lungă barbă albă și era îmbrăcat în straiele unui episcop.
Modernul Moș Crăciun, apărut în timpul secolului 19, este înfățișat ca un om vesel, cu barba albă și îmbrăcăminte de culoare roșie.

Stela Botez_Revista Mireasa (21 of 373)
13. Panglicile
Panglicile caracteristice pentru pachetele și cutiile conținând darurile de Crăciun, semnifică unirea oamenilor sub semnul unei bunăvoințe eterne.

14. Porcul de Crăciun
În religia dacilor, porcul simbolizând zeitatea întunericului care micșora puterea soarelui în ziua cea mai scurtă din an (solstițiul de iarnă), era sacrificat în scopul creșterii forței soarelui. Ca un semn al eficacității acestui ritual, ziua începea să se mărească. Pe de altă parte, ritualul tăierii porcului înglobează sensul străvechi de sacrificiu în semn de mulțumire pentru recolta trecută și cea viitoare. În acest sens, porcul era văzut ca un animal sacru în culturile antice, fiind sacrificat în cinstea divinităților vegetației și recoltei.

15. Prăjiturelele de Crăciun
Prăjiturile de Crăciun specifice tradițiilor occidentale, provin din perioada precreștină, când erau dăruite de către cetățeni senatorilor.

16. Steaua 
Reprezintă stelele paradisului și steaua care i-a călăuzit pe magi către copilul Isus. Totodată , stelele reprezintă speranța omenirii dedicate credintei în Hristos.

17. Țurțurii
Potrivit legendei, copilul Isus a fost adapostit, la un moment dat, sub ramurile unui pin. Atunci când copacul și-a dat seama cine este langa el, au început să i se scurgă de pe crengi lacrimi de bucurie, care, sub efectul gerului, s-au transformat în țurțuri.

18. Vascul 
Vascul era utilizat de preoții druizi în ceremoniile dinaintea sărbătoririi nașterei lui Hristos. Deși nu are rădăcini, această plantă rămâne verde tot timpul iernii.

La tulpina marului miniatura
19. Zăpada
Oamenii din timpurile străvechi vedeau cerul ca pe un acoperiș susținut de pereți cerești, având ferestre și uși prin care coborau pe pământ îngerii, zeii, zapada si ploile. În mod tradițional, zăpada este un simbol al purității.

Sper că o să îți fie de folos această informație, e bine să știi, e bine să păstrezi, e bine să ai!

Sărbători cu bine!!!!

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.