Cei mai buni basarabeni la București

Luni, 7 decembrie 2015, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, a avut loc prima ediție a Galei premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice. Aflat sub patronajul preşedintelui Institutului Cultural Român, evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română, cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni.

Gala 3Gala și-a propus recunoaşterea personalităţilor şi proiectelor marcante din comunitățile românești de dincolo de graniţele ţării, din vecinătatea României și Balcani. În cadrul ceremoniei au fost premiate personalităţi culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ românesc din vecinătate, vârfuri ale comunităților românești din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania și Macedonia, lideri de asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților românești din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.

760Distincțiile au fost stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialisti pe problematica românilor de pretutindeni: prof. univ. Nicolae Saramandu, Institutul de Fonetică si Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Române; prof.univ. Manuela Nevaci, cercetător științific, Institutul de Fonetică și Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Romane; dr. Dorin Lozovanu, etnograf în cadrul Academiei de Științe a Moldovei, dr. Emil Țîrcomnicu, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu”; Vlad Cubreacov, jurnalist, expert pe problematica minoritatilor românilor din spațiul ex-sovietic și prof.univ. Radu Baltasiu, directorul Direcției Români din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR. Menționez aici că domnul Vlad Cubreacov este mesagerul basarabenilor în România prin intermediul Asociației RASARITUL ROMÂNESC.

 

Din Republica Moldova s-au învrednicit de premii 4 personalități notorii: domnul profes755or 789Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, un profesor în tranşeele limbii române dinTransnistria; Irina Guțu și Anatol Ursu, membri și fondatori 803ai Mișcării Tinerii M
oldovei, una dintre cele mai mari organizații din Basarabia, ei fiind cei care au 782sprijinit tot ceea ce a presupus organizarea unor evenimente culturale ale ICR la Chișinău și Bălți și care s-au implicat în mod deosebit în promovarea acestora
; și Nicolae Dandiș care este dovada primei victorii a unui independent la alegerile locale ce au avut loc recent dincolo de Prut, după 16 ani de administrație comunistă a orașului este cel care a inițiat și a reușit, cu suportul ICR, amplasarea și inaugurarea bustului marelui Grigore Vieru în Parcul Central din Cahul. Ani la rând a fost partenerul ICR, în calitate de președinte al Centrului Pro Europa din Cahul în organizarea evenimentelor culturale pentru românii din Sudul Basarabiei.

Gala a inclus și momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, etnici români, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR, printre care și interpretul Cătălin Josan, cel care a adus pe scenă ”Cântec de Unire”, cântec de peste 24 de ani din repertoriul tatălui său, Nicolae Josan, cântec care te face să vrei să schimbi CEVA!

742

Amfitrionii evenimentului au fost Marian Voicu, realizator TVR, jurnalist specializat în problematica românilor de pretutindeni, și Stela Botez, adică eu, interpretă de muzică populară românească din Basarabia. Pentru mine a fost prima experiență de acest gen și la un nivel atât de oficial. Am avut emoții, dar le-am depășit ușor concentrându-mă pe ceea ce am de spus. Mă simt onorată pentru faptul că Institutul Cultural Român m-a ales anume pe mine să moderez evenimentul prestigios.

101_1

Gala a fost încununată cu o prezentare frumoasă a colecției vestimentare marca Nicoleta Sergentu, brandul Fustițe Tricolor care a impresionat pe toată lumea. În calitate de modele au fost interprete de folclor și fete frumoase care iubesc frumosul și fac artă.

Sunt mândră că sunt româncă!

sursa: http://www.icr.ro

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.