Viața de artist – dulce sau amară?

Artistul este creațiunea lui Dumnezeu, este înzestrat de El și lăsat între oameni cu menirea de a face viața mai frumoasă și omenirea mai bună.

Artistul este persoana publică care poartă întotdeauna un mesaj și care influențează masele de oameni prin ideile sale, prin ceea ce face, prin creația sa, chiar și prin modul de viață, fiind luat drept exemplu demn de urmat. Artistul este micuțul fără copilărie, adolescentul fără distractie, tânărul care devine brusc matur și bătrânul flămând (flămând de artă și creație, flămând de putere, flămând de pâine caldă, flămând de o pensie decentă).

Am câte ceva a spune despre artiștii din fiecare gen de artă. Spre exemplu, artiștii de la teatru sunt de dimineață până seara trup și suflet în personajele și lumea pieselor de spectacol. Muncesc mulți oameni, se depărtează de viața cotidiană, au lumea lor pe care unii n-o înțeleg, dar este o lume absolut deosebită și molipsitoare. Și cu toate astea biletele la teatru sunt cele mai ieftine, iar publicul nu se grăbește să meargă la spectacole.

IMG_0723

Artiștii din lumea dansului sunt cei care practică coregrafia din fragedă copilărie, altfel nu devin dansatori profesionisti pentru că ținuta se formează în timp de câțiva ani buni de antrenamente grele în fiecare zi. Și cu toate astea dansatorii nu câștigă mulți bani!

12268471_1154467561249059_963595302_o

Artiștii plastici sunt cei care văd lumea cu ochii lui Dumnezeu, ei o așează pe hârtie, pânză, sticlă, o arată prin cele mai frumoase și deosebite culori de acuarelă și creion. Artiștii plastici sunt artiștii fără de care nu am realiza cât de frumoasă este viața noastră! Dar tot noi nu ne grăbim să cumpărăm creațiile lor.

etnoroman fata cu cobza

Dacă m-aș referi anume la muzicieni, aceștia sunt cei mai sensibili, cei mai sufletiști, cei mai deosebiți oameni pentru ca lumea lor e o lume aparte, e o naționalitate! Muzicienii nu sunt muzicieni dacă nu exersează muzică încă din copilărie și dacă nu exersează tot timpul. Muzicantul ajunge la struna sufletului oamenilor prin sunete, prin cântec. Pentru că toată ambianța vieții noastre este muzică, muzicienii sunt oameni binecuvântați.

48379117_2141445532545338_3986962937662144512_o

Lăutarii sunt muzicienii profesioniști care prestează servicii la petrecerile private familiale și corporative, dar din păcate acești oameni talentați sunt disprețuiți și tratați josnic pe alocuri, încât sunt răniți. Oare merită lăutarul care muncește să studieze muzică din fragedă copilărie ca să fie numit “greieraș”  sau “țigan”? Oare merită lăutarului să i se spună ” Nu mâncați din dulciuri ca îs pentru oameni”?! Oare se merită acei bani câștigați la nunțile cântate nopți întregi nedormite, cu o alimentație nesănătoasă, cu somn pe furate prin mașini pe drumurile lungi ale țării? Oare se merită aceste cântări în schimbul sănătății? Personal, la fine de sezon de nunți, sunt obosită fizic, am insomnie, am indigestie, sunt nervoasă, mă irită totul în jur și pierd capacitatea de atenție și memorie. Trebuie să treacă ceva timp ca să îmi revin la normal și să am viață cu regim sănătos. Cât costă sănătatea? Dar anii de studii muzicale fără copilărie și adolescență? Cât costă investițiile în muzică precum instrumentele muzicale, orele de studiu, piesele din repertoriu, videoclipurile, promovarea? Știți cât costă? Nu costă nimic atunci când publicul mulțumește prin aplauze și energie pozitivă, și costă foarte dureros atunci când publicul discriminează…

49599787_1083031705191155_2562174087732396032_o

Așa că respectați artiștii și aplaudați-i cât sunt în viață! Ei vă fac viața mai frumoasă!

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

One comment on “Viața de artist – dulce sau amară?

  1. Sunt încântat să descopăr articole frumoase şi plăcute pe care nu le-am citit până acum şi asta mă bucură…Bravo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.