12. PE DRUMUL PERFECȚIUNII – 2014

A fost și 2014……Chiar dacă deja sunt de-a binelea pusă pe treabă cu proiecte noi pentru 2015, nu ezit să fac o totalizare despre 2014. Vorba ceea: ”Mai bine mai târziu decât niciodată”….iar anul care a trecut este la fel de important pentru cariera mea artistică nu doar din cauza că mi-a îmbogățit portofoliul, ci și din cauza deciziei mele de a pune PUNCT concursurilor și competițiilor de folclor.
Și înainte de a mă lăuda cu premiile obținute la ultimele concursuri, o să explic de ce am luat această decizie. Păi…cât se mai poate? Oare mai este nevoie să demonstrez cuiva că știu foarte bine să fac ceea ce fac? Oare mai este nevoie ca să mă prezint cu emoții și speranțe în fața juraților dacă deja mă cunosc cu aproape toți folcloriștii din arealul românesc? Oare mai este nevoie să merg țara în lung și în lat pentru ca să mă fac cunoscută românilor din toate zonele folclorico-geografice? Cred că a venit timpul să realizez cât mai multe piese și videoclipuri care să ajungă la inimile melomanilor printr-o promovare bună și de calitate. A venit momentul pentru proiecte noi și interesante în caiera mea. Cocursurile au fost o etapă obligatorie pentru un artist, o etapă pe care eu am trecut-o cu brio cred. 🙂 (dacă nu m-oi lăuda eu, atunci cine?)

Așadar, să înceapă amintirile:

1. Festivalul Național de Interpretare a Cântecului Folcloric ”Maria Drăgan”, Bălăurești, Nisporeni, Republica Moldova – vreau să spun că am mai participat și în 2010 la acest concurs, dar nu am ales repertoriul prea bine și nu am luat nici un premiu, de această dată însă, m-am pregătit mult mai bine și am prezentat pe scenă cântece folclorice noi din repertoriul meu. Am cântat ”Balada lui Milea” și cântecul de dragoste ”De s-ar face dealul șes”. Un concurs bine organizat și frumos în care am fost acompaniată de Orchestra Busuioc Moldovenesc, dirijor fiind maestrul Mihai Amihalachioaie. Publicul m-a răsplătit cu aplauze călduroase, însă juraților noștri moldoveni nu le-a prea plăcut cântecul meu de dragoste pentru că ”nu prea se poate juca pe melodia asta”….și am luat Premiul III. Iaca șa… Se pare că nu îmi priește foarte bine atmosfera acestuil concurs :)))

2. Am așteptat doi ani Festivalul Național de Folclor ”Ion Albeșteanu” de la Slobozia, Ialomița. Acest concurs se desfășoară bienal și este unul prestigios în România, un concurs la care vin concurenți mulți din toată țara și sala de spectacol este mereu arhiplină. Membrii juriului foarte riguroși s-au arătat plăcut impresionați de prestația mea, iar cel mai mult am plăcut muzicienilor din orchestră (cu care m-am împrietenit prin intermediul cobzei) și maestrul dirijor Cristian Obrejan (cu care voi colabora în continuare). Am legat noi prietenii cu colegi de scenă (ce-i drept, mai mici decât mine) și mi-am revăzut colegii mai vechi de cântec și gașcă folclorică. M-am învrednicit cu Premiul III și multe multe amintiri frumoase și impresii plăcute despre care nu vă spun prea multe pentru că țin de culise 🙂

Cam astea au fost concursurile pentru 2014. Puține, doar două, dar bune și importante pentru mine. Experiențe frumoase și diplome în portofoliu, plus niște bănuți în portofel. Anume la aceste două concursuri am înțeles că eu, Stela Botez de 25 de ani, nu mai am ce căuta printre copiii de 18-20 de ani care abia încep să își construiască o carieră în folclor. M-am șimțit cea mai bătrână dintre concurenți și nu prea îmi convenea…. Dar de acum înainte va fi altceva!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.