8. Pe drumul perfecțiunii – 2009

Anul 2009 a fost cel mai stresant pentru mine pentru că am absolvit Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul la secția Arte, specializarea Instruire Muzicală și am fost imatriculată la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Am susținut examene de licență la Canto, Dirijat coral, Pian, Pedagogie Muzicală și Teorie/Solfegiu…..ah….ce greu a fost….câte emoții….cât stres…..doar să iasă bine!
Și după ce am absolvit cu note de 10, am început pregătirile pentru examenele de imatriculare la Conservator. Am ales să studiez Folclorul prin catedra Canto popular a FAICM, am ales acest domeniu pentru că eu chiar dacă cântam muzică populară,  parcă știam că ceva totuși nu cunosc, și am avut dreptate, eu nu cunoșteam ce este Folclor, cu ce se mănâncă și cum se pune pe farfurie! M-am pregătit de examenul la Canto popular împreună cu profesorul Ioan Paulenco și susținînd cu bine cele 2 probe (teorie și practică) am fost admisă la studii în instituția superioară la care visam să ajung!

1. După atâta muncă și stres cu examenele astea, a venit momentul odihnei binemeritate! Dar se pare că odihna asta a fost presărată cu multă muncă și de data asta. Este vorba despre Festivalul de Folclor ”Dobroge, mândră grădină” din Constanța, România,  un festival care se desfășoară în 6 localități de pe malul Mării Negre, comune din județul Constanța. Ura! La mare! La soare! Nisip fierbinte! Dar….după o zi de stat cu burta la bronzat și bălăcit în spuma mării, seara la treabă! Serile celor 7 zile de festival erau pline de concerte pe care le susțineam împreună cu Ansamblul de dansuri populare ”Nufărul” și Orchestra de muzică populară cu același nume din Cahul. În cadrul acestui frumos festival se desfășura și un concurs pentru soliștii vocali, dar și pentru ansamblurile de dansatori. Eu am reprezentat Republica Moldova cu o doină din Manta,Cahul și un cântec de pahar din Pleșeni,Cantemir și am câștigat atât Premiul 1, cât și Trofeul Festivalului!!!! De atunci, patru veri consecutiv am primit invitația de a merge la festival în calitate de solistă vocal, oaspete a festivalului 🙂

2. Eram în Chișinău, studentă la APTAM fiind, am început o viață nouă, într-un oraș nou, cu oameni noi, cu profesori, colegi și cerințe noi și cu noi vise de afirmare. Iată o nouă ediție a Festivalului de Folclor ”Nicolae Sulac” , un festival la care am zis că două bătăi strică, dar două participări, niciodată, mai ales că era încă o ocazie în plus de a cânta alături de Orchestra Lăutarii și încă o întâlnire cu maestrul Nicolae Botgros. Astfel, am mai participat încă o dată în plus la acest concurs și m-am învrednicit cu Premiul pentru cea mai reușită interpretare a cântecului din repertoriul lui Nicolae Sulac. Recunosc, dacă aveam un costum mai autentic, dacă aveam un repertoriu mai bine pus la punct și dacă eram mai încrezută în ceea ce fac pe scenă, poate, și cu siguranță luam un premiu mai bun, dar toate acestea urma să le învăț mai apoi, în viitorul imediat apropiat.

SH107861.JPG

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.