7. Pe drumul perfecțiunii – 2008

Începea o perioadă de maturitate artistică, începeam să compun texte și melodii, iar repertoriul de cântece pe care le cunoșteam era foarte vast. Câștigam bine cântând la petreceri cu formația de tineri instrumentiști din Cahul, și eram angajată la Școala de Arte pentru copii ”Maria Cebotari”, unde îmi făceam meseria cu responsabilitate față de copii și față de părinții acestora. Dar căutarile mele spre afirmare nu încetaseră, nu mă simțeam la locul meu, aveam alte planuri, planuri legate de scena mare.

1. Încă o vară și încă o ediție a Festivalului din Cahul ”Faces of Friends”. Eu, fiind cucerită de experiența benefică și lumea frumoasă întâlnită acolo, mi-am zis să mai particip încă o dată, dar de data asta cu un repertoriu mai serios. Astfel, am interpretat în concurs piesa ”O vorbă doar” de George Grigoriu și ”I will always love you” de Whitney Houston. Oleg Baraliuc a rămas impresionat de interpretarea mea în engleză, el știa că eu cânt muzică populară și puțin estradă, dar chiar Whitney Houston?! 🙂 Ei uite că se poate… și apropo, participarea la această ediție a festivalului s-a născut din ambiția de a-i demonstra lui tata că sunt bună nu doar la muzica populară la care atrăgeam mai multă atenție, or tata era cel care îmi reproșa că voi pierde mult dacă nu voi cânta muzica de estradă, el fiind omul care mă vedea cântând doar muzică ușoară și nu accepta populara pentru mine din mai multe motive. Și dacă am zis că fac, apoi fac! Am cântat frumos cele două piese romantice și am câștigat Premiul II !!!                    VIDEO AICI

Stela Botez cu premiul II la Faces of Friends

Stela Botez cu premiul II la Faces of Friends

2. Festivalul Internațional de Folclor din Port-sur-Saone, Franța a fost următoarea destinație artistică. Era un mare festival care cuprindea 10 zile de spectacole cu colective din 11 țări, și care mai cuprindea concurs la diferite secțiuni: ansambluri de dansatori, soliști vocali, tarafuri instrumentale și concursul de frumusețe.  Eu aveam de cântat și cu ansamblul de dansuri ”Iuventa”, și cu Taraful Colegiului din Cahul, și solo sub formă de recital, dar și aici le-am reușit pe toate 🙂 Iar la concursul pentru soliști vocali eu am luat Premiul 1. La concursul de frumusețe am fost medaliată cu Aur.  Când s-au făcut totalizările la concertul de Gală a Festivalului unde s-au decernat cupe ca la olimpiadă, eu am fost cea care a câștigat Cupa Mare la categoria Interpreți, și asta pentru că organizatorii festivalului au văzut că eu eram solista  ansamblului de dansatori, a tarafului și aveam și recitaluri solo cu alte colective din alte țări, iar la Concursul soliștilor vocali dacă luasem premiul 1, atunci au considerat că eu merit cea mai mare distincție 🙂 Mi-au plăcut franncezii!

Stela Botez cu Cupa Mare, Franța

Stela Botez cu Cupa Mare, Franța

3. Similar festivalului din Franța a fost și Festivalul Internațional de Folclor ”Малешего пее и танцува” din Bulgaria. Doar că aici am mers numai cu ansamblul de dansatori, fără taraf sau orchestră. Așadar, împreună cu Ansamblul de dansuri populare ”Bobocelul” am reprezentat Republica Moldova și am adus în țară premii frumoase! La Concursul pentru soliști vocali, eu am luat Premiul 1, concurând cu soliste de muzică populară din 17 țări.

Stela Botez, premiul 1, Bulgaria

Stela Botez, premiul 1, Bulgaria

4. Festivalul-concurs de Folclor ”Tamara Ciobanu” din Chișinău a fost pentru mine un concurs de la care am învățat multe lucruri din domeniul folclorului pentru că aici l-am întâlnit pe Valeriu Chiperi, istoric și folclorist din sudul Basarabiei, de unde sunt și eu. Am pregătit împreună cu Natalia Bolocan (conducătoarea ansamblului folcloric din satului Pleșeni), cele 7 cântece necesare pentru cele două etape ale concursului și am reprezentat raionul Cantemir la ”Tamara Ciobanu”. Am impresionat juriul prin cântecul ”Leana” din repertoriul Tamarei Ciobanu pentru că eu l-am cântat exact ca interpreta, or Tamara Ciobanu cânta cu voce impostată clasic, iar mie nu mi-a fos greu să mă asemăn cu ea pentru că eu făceam canto clasic. Astfel am câștigat Premiul pentru cea mai bună interpretare a cântecului din repertoriul Tamarei Ciobanu.

Dacă-ți place ceea ce fac, susține-mă:

become_a_patron_button

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.